ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Quick får resning för mord på norskor

Jenny Sköld · 5 Apr 2012
Uppdaterad 5 Apr 2012
Sture Bergwall.

Sture Bergwall. Foto: Scanpix


Morden på Gry Storvik och Trine Jensen 1981 tas åter upp i rätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, beviljas nu resning i ytterligare två mord. Gry Storvik och Trine Jensen mördades i Oslo 1981 respektive 1985. Quick dömdes för morden 2000. Enligt besutet från Svea Hovrätt var Bergwalls eget erkännande avgörande för domens utfall. Beslutet om resning bygger på att rätten tagit del av det ursprungliga erkännande som Bergwall gjort. Detta har i den tidigare rättegången återgetts av åklagare och givits en mer "sammanhängande" prägel än det som Bergwall verkligen sagt – som ofta var motsägande och osammanhängande.

Hovrätten riktar också kritik mot hur de så kallade vallningarna presenterats i tingsrätten tidigare. De har redigerats med en pålagd speakerröst skriver rätten. Bergwall tog i en tv-sänd dokumentär 2008 tillbaka alla sina erkännanden av mord. Morden på de två norskorna är är de senaste i raden som Bergwall därefter begärt resning för.

Nyligen lades åtalet för mordet på Johan Asplund 1980, som han tidigare fällts för, ner. Tidigare har Bergwall begärt resning för mordet på Yenon Levi i Rörshyttan och Therese Johannesen i Drammen, båda 1988. Åklagare valde då att lägga ner åtalet i Yenon Levi-fallet. Efter att ha fått resning för mordet på Therese Johannesen blev Bergwall friad och fick ersättning för rättegångskostnader. Bergwall och hans advokat Thomas Olsson planerar att söka resning även för morden på de holländska makarna Stegejuis i Appomaure 1984 och Charles Zelmanovits i Piteå 1976.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro