ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädda Barnen: Landets åklagare bryter mot lagen

Erik Paulsson Rönnbäck · 26 Mar 2015
Uppdaterad 26 Mar 2015

Foto: TT


Landets åklagarkammare bryter mot lagen när de inte klarar att utreda våldsbrott mot barn inom tidsgränsen på tre månader, enligt en rapport från Rädda Barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Rädda Barnen har sammanställt statistik från Åklagarmyndigheten om hur många av våldsbrotten mot barn, där det finns en skäl­igen misstänkt, som utreds inom de 90 dagar som lagen kräver. Resultatet visar att landets åklagarkammare under förra året endast klarade att utreda 66 procent av fallen inom tidsgränsen.

– Det kan vara väldigt mycket en resursfråga, men det är också en prioriteringsfråga. Det handlar både om ledarskap och att det faktiskt går att bryta trenden, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Hon förklarar att det visser­ligen har skett en liten förbättring jämfört med 2013, men att det fortfarande är allvarligt att en tredjedel av fallen tar för lång tid, inte minst därför att en våldsam situation i hemmet kan eskalera under utredningstiden.

– Det försämrar också bar­nets förtroende för rättsväsendet och vuxenvärlden, ger sämre kvalitet på utredningarna eftersom barns minnen bleknar väldigt snabbt, och försvårar behand­lingsinsatser som ska komma tidigt för att barnet ska kunna gå igenom sitt trauma.

Eva Lundström, över­åklagare vid Åklagar­myndigheten, säger att hon tycker att kritiken ibland är orättvis eftersom vissa av utredningarna helt enkelt är för omfattande för att de ska kunna genomföras på kortare tid än 90 dagar.

– Det är ett prioriterat område som vi lyfter högt, men sedan kommer vi aldrig att ha alla procent hemma, därför att det finns för många parametrar som spelar roll, och ett stort ärende kan få väldigt stort genomslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro