ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädda Barnen: Svenska regeringen viker ner sig”

Annica Ögren · 9 Mar 2019
Uppdaterad 9 Mar 2019
Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda Barnen.

Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda Barnen. Foto: Tomas Ohlsson/Rädda Barnen/ TT


Samtidigt som de sista striderna mot IS pågår i Syrien, kommer allt fler rapporter om barn till IS-medlemmar, som nu lever under fruktansvärda förhållanden i olika läger. Svenska regeringen viker ner sig”, säger Ola Mattsson, Rädda Barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är viktigt att komma ihåg att det är barnen som är utgångspunkten, de är inte skyldiga till sina föräldrars eventuella brott. Vi menar att Sverige har skyldighet enligt barnkonventionen att möjliggöra för de här barnen att komma hem, säger Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda Barnen.

Många barn i svälttillstånd

Enligt Rädda Barnen befinner sig minst 2 500 barn som inte har syriskt medborgarskap i läger i nordöstra Syrien. Många beskrivs som så undernärda att de är i svälttillstånd. Tv4  har i veckan rapporterat om att ett 50-tal barn dött på grund av svält.

– Vi har varnat för det här och att barn kommer dö av den här situationen. Vi kräver att stater som har medborgare i Syrien ska ta hem dem och säkerställa lagliga vägar att ta sig till Europa. Sverige kan säkerställa att de här personerna får de resehandlingar som behövs, säger Ola Mattsson.

I tisdags kom uppgifter om att IS-terroristen Michael Skråmo – från Göteborg men numera norsk medborgare – tillfångatagits i Syrien. Även hans sju barn uppges ha omhändertagits, vilket har startat en diskussion om vad som nu ska hända med såväl honom som hans barn. Norska utrikesdepartementet har sagt att de avser åtala Skåmo, men har samtidigt varit tydliga med hans rättigheter att ”alla norska medborgare har rätt komma in i Norge. Det gäller även de som stridit i Syrien och deras barn”, enligt SvD.

– Svenska regeringen viker ner sig och säger att Sverige inte kan agera. Jo, det är fullt möjligt, säger Ola Mattsson.

Kräver att Sverige ska agera

Rädda Barnen har tidigare gått ut och krävt att Sverige ska agera för att barn till svenska IS-medlemmar ska kunna ta sig tillbaka till Sverige. Dialoger har enligt Ola Mattsson förts med både regeringskansliet och utrikesdepartementet.

Men så sent som för en dryg vecka sedan sa statsminister Stefan Löfven till TT att Sverige inte ska hjälpa personer som anslutit sig till IS, att ta sig hem igen.

– Det handlar mer om politisk vilja än praktisk vilja. Jag tycker det är en konstig debatt som förs i Sverige i dag. Vi har en rättsordning som IS vill störa, vilket de lyckas med nu. Den här ordningen innebär bland annat internationell humanitär rätt. Här har vi har regler och strukturer för att hantera krigsförbrytare, det är ingen nyhet, och därför borde alla politiker stå upp för att vi har den här ordningen.

”Miljön måste förändras”

I Syrien pågår det just nu humanitära insatser av bland annat Kurdiska Röda Halvmånen och ICRC, Internationella Rödakorskommittén. Men idén om att hjälpa på plats är komplex och enligt Ola Mattsson behövs det göras mer.

– Man behöver komma bort från konfliktzonen för kunna ge adekvat vård. Vi har också åtgärder att normalisera omgivningen kring de här barnen, det går inte i en sådan miljö. Situationen är oerhört dålig.

– Miljön måste förändras eller så måste barnen till en annan plats. Det gäller alla barnen.

Rädda barnen har sedan 2015 krävt nya lagliga vägar och sätt att kunna ta sig till Europa, enligt Ola Mattson.

– Nu spekulerar jag bara men jag tror att det är lätt för olika människor att skärma av sig mot en situation som är långt borta. Men man tänker ju på sin egen familjs barn. Att tänka att de skulle befinna sig i öknen, utan att ha ätit på flera veckor, se dem förtyna bort… Det är en fruktansvärd tanke. 

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro