ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädda jobben med sänkt lön

Johan Nylander · 7 Feb 2013
Uppdaterad 7 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Oron för ökad arbetslöshet sprider sig i Sverige. Nu uppger hela sex av tio att de är beredda att sänka sina löner för att rädda jobben, rapporterar Dagens Nyheter.

Arbetslösheten väntas stiga i Sverige under 2013 och nå nästan samma dystra nivåer som under finanskrisen 2008-2009, enligt en prognos från Konjunkturinstitutet.

Nu visar en opinionsmätning som Ipsos genomfört på uppdrag av Dagens Nyheter att hela 61 procent av de tillfrågade anser att så kallade krisavtal, där löner sänks och arbetstider kortas tillfälligt, är en bra lösning.

När IF Metal tillsammans med arbetsgivarna presenterade ett krisavtal 2009 var kritiken hård. Nu är acceptansen bland befolkningen stor, uppger tidningen.

– Med hög arbetslöshet och svårt att få nya jobb tror jag att det blir en spontan ståndpunkt som väldigt många människor intar. Jobbet upplevs som så viktigt, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, till DN.

Fram till 2014 väntas arbetslösheten stiga till 8,5 procent, enligt Konjunkturinstitutet. Det kan jämföras med finanskrisen då arbetslösheten toppade på 8,8 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro