ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Räddningschefen: "Sätter in allt vi har"

Filip Joelsson · 28 Maj 2018
Uppdaterad 29 Maj 2018
En brandman bekämpar en av bränderna i Värmland, som uppkommit efter att gnistor slagit ut från ett tåg.

En brandman bekämpar en av bränderna i Värmland, som uppkommit efter att gnistor slagit ut från ett tåg. Foto: TT


Under tisdagen kommer räddningstjänsten sätta in stora insatser för att släcka bränderna. Framåt kvällen räknar de med att elden kan vara helt släckt.

klar

Artikellänk är kopierad

Larmet om skogsbränderna som drabbat flera områden i Värmland, bland annat Molkom, Alphyttan och Lindfors, kom in strax innan 15 på måndagseftermiddagen.

Bränderna har orsakats av att gnistor slagit ut från ett godståg som passerat områdena.

– Det är ett tåg som kört längs sträckan som har problem med ett hjulpar och det har tänt på en rad platser både på marken och i några byggnader. En lada och ett uthus har brunnit ned, säger Lars Gustafsson, stationsbefäl vid räddningstjänsten i Karlstad, till DN.

Elden har fått spridning på ett flertal platser över en sträcka på närmare 30 kilometer, och under måndag eftermiddag hade över 100 personer från räddningtjänsten arbetat med att släcka bränderna. En civilhelikopter sattes in för att vattenbomba de eldhärjade områdena, och under kvällen beordrades även en militärhelikoptrar till området, skriver Aftonbladet.

– Två helikoptrar är på väg för brandbekämpningen. Två brandflyg är också på väg för att få en överblick över hur stora ytor det är som brinner och vart resurserna ska riktas, säger Lars Gustafsson, stationschef hos räddningstjänsten i Karlstadsregionen, till Aftonbladet.

Räddningstjänsten har nu bättre kontroll på branden, men man beräknar att det kommer dröja framåt kvällen innan elden är helt släckt. Under tisdagen kommer man sätta in stora insatser för att helt släcka bränderna, rapporterar SVT.

– Från klockan åtta kopplar vi in allt vi har: åtta styrkor, tre helikoptrar, hemvärn och skogsägare, säger Tomas Carlsén, räddningschef, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro