ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Radioaktivitet kring amerikansk ubåt

Stockholm TT · 27 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Spår av radioaktivitet har hittats i ett vattenprov som tagits vid en amerikansk atomdriven ubåt utanför Japans östra kust.

Ytterligare prov ska tas för att se om de radioaktiva partiklarna kommer ifrån ubåten, uppgav på onsdagen Japans utbildningsdepartement, som även handlägger frågor gällande vetenskap och teknik.

Två olika typer av radioaktiva partiklar hittades vid provtagningen i havsvattnet runt ubåten USS Honolulu kort efter att den lämnat amerikanska flottbasen Yokosuka omkring fyra mil söder om Tokyo.

Fynden gjordes i ett känsligt läge. Yokosukas borgmästare motsatte sig först flytten av ubåten till staden just på grund av rädsla hos allmänheten för radioaktiva utsläpp.

Omkring 50 000 amerikanska soldater är stationerade i Japan. Men militärbaser är ofta impopulära hos lokalbefolkningen, som anser att de för med sig oväsen, nedsmutsning och kriminalitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro