ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Radisson Blu Waterfront – matsal lik en gråsosse

Björn af Kleen · 7 Apr 2011
Uppdaterad 7 Apr 2011
Nybyggda Waterfront hotels kök serverar mat som beskrivs som sterilt livsförnekande, enligt Björn af Kleen.

Nybyggda Waterfront hotels kök serverar mat som beskrivs som sterilt livsförnekande, enligt Björn af Kleen. Foto: Lotta Bergseth


På Radisson Blu Waterfront åt Håkan Juholt sin första måltid som SAP:s hövding. Men Björn af Kleen kan konstatera att köket har fler likheter med Ingvar Carlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Utsikten.
Utsikten.Foto: Lotta Bergseth
Charktallrik.
Charktallrik.Foto: Lotta Bergseth
Cheesecake.
Cheesecake.Foto: Lotta Bergseth

Vad byggde Håkan Juholts vackra kropp? Det är frågan som förbryllar socialdemokrater från Helsingborg till Haparanda. Och Metro kan nu avslöja dieten: det rör sig om en rätt råbarkad detox på norrländska köttprodukter.

Socialdemokraterna höll som bekant härom helgen sin kongress på det nyöppnade Waterfront Congress Center med utsikt över Riddarfjärden. Byggnaden hör ihop med ett lika nytt Radisson Blu-hotell vars kök levererade maten i samband med att Håkan Juholt svors in som partiledare.

På förrätts-menyn finns en charktallrik bestående av rökt renstek, tjälknöl, lufttorkad skinka och älgsalami för 135 kronor som Juholt alltså festade på – och till detta, enligt servitrisen, blott en slät kopp kaffe.

Ett kulinariskt statement som känns både per mobergskt vågat och kulturpolitiskt korrekt, i det generösa omfamnandet av typiska sameprodukter. Man hade annars kunnat tänka sig att Juholt vore en bufféman, Radisson erbjuder en sådan, men här tog alltså de individualistiska högertendenserna i landsfaderns politik kommandot. Klokt. Charktallriken visar sig nämligen vara en av få rätter som smakar riktigt bra. Köket håller i allmänhet låg klass – såväl toast skagen med löjrom för 98 kronor som laxsalladen med koriander och avokado för 135 saknar den lite kyliga skärgårdsbris som man förväntar sig av hors d’oeuvres med fisk- och skaldjursinslag.

Varmrätterna är också en tråkig historia: även om western-burgaren för 145 är penslad med en stark avokado- och chilimajonnäs behöver den mer av juholtsk saftighet. Kalvschnitzeln för magstarka 250 serveras utan citron och blir seg så fort den förlorar sin yttre stekvärme. Och ryggbiffen för 275 spänn saknar helt kommunikativ förmåga – den är platt som en trängd Mona Sahlin.

Dessutom är pommes friten överlag för provinsiellt degiga. När sedan en frystorr cheesecake industriellt spritsad med brun lönnsirap gör entré inser man att Radisson Blu har fler likheter med Ingvar Carlsson än den mustiga kärnkraftskramaren från Oskarshamn.

Hotellmatsalen är en gråsosse, svensk på det där sterilt livsförnekande viset.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro