ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädsla för inbördeskrig efter Kongovalet

Patrick Ekstrand · 30 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KONGOVALET. I går hölls den andra omgången av presidentvalet i Demokratiska Republiken Kongo – snart får världen veta om landet äntligen gör skäl för sitt namn.Efter den första valomgången i juli dödades omkring 30 personer i huvudstaden Kinshasa när anhängarna till de båda finalisterna drabbade samman. Det finns farhågor att inbördeskrig bryter ut när valresultatet tillkännages om ett par tre veckor.

FN försökte att rensa Kinshasa från vapen inför den andra valomgången för att undvika liknande eller ännu värre scener när resultatet av den andra omgången tillkännages.Ekonomen Steve Kisembo säger att det fanns bättre kandidater än de två finalisterna bland de 33 i första omgången, men att många kongoleser röstar beroende på stamtillhörighet.– Det fanns bättre kandidater i första omgången, men de kom inte från lika stora stammar som Kabila och Bemba så de gick inte vidare till andra omgången.

Valet är mycket viktigt. Invånarna i landet har inte upplevt fria val på 45 år, vilket är lika länge som genomsnittskongolesen lever. Kriget som skördade minst tre miljoner liv innan det avslutades för tre år sedan skördar ännu omkring 1 200 liv om dagen, enligt FN.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro