ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädslan för ebola växer i omvärlden

Erik Paulsson Rönnbäck/TT · 30 Jul 2014
Uppdaterad 16 Mar 2017

Foto: TT


Historiens värsta ebolautbrott är utom kontroll i dess nya epicentrum Sierra Leone. Landets ledande ebolaläkare har själv dött av viruset – och sjukvården kämpar mot rykten om att patienter blir halshuggna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjuksköterskan Anja Wolz, som arbetar på Läkare utan gränsers behandlingscenter i Kailahun i östra Sierra Leone, säger någonting om att hon inte hinner prata på grund av en nödsituation och slänger på luren. Tio minuter senare, under en kort andningspaus i arbetet, förklarar hon att utbrottet är utom kontroll.

Liberia har stängt ned landets alla skolor, satt byar i karantän och utfärdat obligatorisk semester för statliga tjänstemän på mindre viktiga positioner.

Allvaret i situationen accentueras av att landets ledande ebolaläkare, Sheikh Umar Khan, avled av viruset i tisdags efter att han lagts in på sjukhuset.

– När jag pratade med honom sade han att han hela tiden aktade sig för att bli smittad. Men han tog hand om många patienter, säger Wolz.

►Sverige väl förberett på ebola

En av de mest grundläggande åtgärderna för att dämpa spridningen är att hitta patienterna i tid. Problemet är att merparten av dem som kommer in genom sjukhusentrén redan är döende.

– De kan ha smittat sin familj och människor omkring dem. Det innebär att vi hela tiden ligger ett steg efter.

Isoleringen ute på landsbygden leder till okunskap och ryktesspridning, förklarar Wolz. Många litar inte på sjukvårdspersonal, vissa oroar sig för att skickas till ebolasjukhuset om de kommer in med vanlig feber, och andra tror inte ens att ebola existerar. Det förekommer till och med rykten om att de som söker sig till Läkare utan gränser får huvudena avsågade och plundras på sina organ.

►Minister: Ebola hotar Storbritannien

– Vi har bjudit in lokalradion och lokala ledare för att få ut rätt budskap, men det är rätt svårt för människor som bor isolerat att nås av det, säger hon.

För några veckor sedan besökte Wolz en by där två av invånarna precis dött av ebola. Men befolkningen var tveksam till att det verkligen handlade om det fruktade viruset och vägrade att hålla säkerhetsavstånd till kropparna.

– Nu har vi åtta–tio patienter från den här byn på vårt sjukhus.

►Eboladoktor dog i viruset

Samtidigt växer rädslan i omvärlden för att viruset ska få en global spridning. I slutet av förra veckan avled en liberiansk man av ebola i Nigerias största stad Lagos efter att ha flugit till landet, och på onsdagen varnade Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond för att ebolaviruset kan utgöra ett hot mot den egna befolkningen.

Wolz säger att risken visserligen finns att smittan rör sig över de ofta obevakade gränserna i regionen, men hon betonar att sjukvården i Europa är helt annorlunda jämförd med Västafrika.

– Om en smittad person kommer med ett flygplan så skulle spridningen stoppas rätt snabbt.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro