ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädslan för nätet kan bli kostsam

metro · 9 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Sofia Talvik - Artist

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året träffade jag på en tjej som precis blivit signad till ett skivbolag. Jag frågade om hon hade en hemsida så jag kunde lyssna på hennes musik och hon svarade att hon hatade datorer, och att hennes skivbolag frågat henne om hon inte hade nåt fan som kunde fixa det för henne.

Ett flertal gånger de senaste åren har jag blivit kontaktad av ett företag som gör just hemsidor för musiker. Det skulle kosta en saftig summa, man fick en design som såg ut som alla andras som hade anlitat dem, och de sålde ens låtar med en dyr procentavgift genom en integrerad shop som med all säkerhet var byggd på open source. Idag har de gått i konken och efter lite surfande ser jag att de flesta av artisternas sidor som hostats där har ersatts med en enkel “bild-och-kontakt”-sida utan annat innehåll, där besökaren i bästa fall slussas vidare till en myspaceadress.

Själv började jag hela min karriär på nätet och har aldrig betalat en spänn mer än vad webbhotellet kostat. Jag fick tidigt hjälp av en kompis att sätta upp en enkel hemsida där jag började lägga ut min musik för gratis nedladdning. Jag fortsatte att bygga på själv och bytte till slut ut det gamla html-fodralet till en enklare och snyggare wordpressbaserad sida, en grund som är enkel att administrera och som gör det lätt för folk att hitta mig på nätet. Idag kan till och med webb-amatörer snabbt sätta ihop en sida byggd på en bloggtemplate och det finns hundratals gratis plugins att välja mellan om man orkar leta lite. Det finns bara ingen anledning att anlita någon dyr konsult.

Slutsatsen är att många människor betalar alldeles för mycket för saker som idag är enkla att fixa själv. Det finns nån slags inbyggd rädsla för nätet – en tro att man måste kunna knacka kod och vara designer för att klara av det. Men till och med min pensionerade pappa har numera en egen hemsida. Och jag lovar dig, om han klarar av det så klarar du också av det!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro