ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rädslan för vaccinet sprider sig på nätet

Jenny Sköld · 17 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kritiken mot den förestående infuensavaccineringen är massiv på nätet. Farhågorna handlar om allt från dunkla politiska agendor till oro kring eventuella biverkningar. Metro har vaskat fram de vanligaste teorierna och låtit Jan Liliemark vid Läkemedelsverket kommentera.

I takt med att massvaccineringen av den svenska befolkningen ryckt närmare har kritiken växt sig starkare på nätet. I USA bedrivs sedan länge den vaccinkritiska kampanjen på bred front. Budskapet sprids i form av bloggar, musikvideor som slagkraftiga "Don´t inject me, don´t infect me" på Youtube och Facebookgrupper. Det svenska nätverket Våga väga vaccinering startades för två månader som motvikt till den bild som media ger av influensan. 

– Det är så mycket skrämselpropaganda i media. Samtidigt om man lyssnar på experterna så verkar det inte vara farligare än en vanlig influensa. Då framstår det som lite överdrivet att vaccinera hela befolkningen, säger en medlem i Facebookgruppen.

Myndigheternas hållning är dock att så många som möjligt bör vaccinera sig mot influensan.– Man tar en risk om man inte vaccinerar sig. Dessutom krävs att minst 70 procent vaccinerar sig för att ge en hyfsat effekt. Om 90 procent vaccinerar sig kan smittan inte spridas, säger Jan Liliemark, läkare vid Läkemedelsverket.

1. Giriga läkemedelsföretag sprider smittan

Teori: Läkemedelsföretagen blandat i svininfluensavirus i vaccin för att sprida smittan. Det finns också andra teorier om att läkemedelsföretagen skapat influensan i laboratorier – för  att tjäna pengar.Exempel: "Viruset hittades aldrig på den där svinfarmen i Mexiko, men det finns ett amerikanskt medicinföretag som huserar där. Detta bolag hade manipulerat fram H1N1-viruset och skickat ut det i världen, för att massproducera ett antivirus och därmed tjäna pengar."Bakgrund: För några månader sedan blev det känt att läkemedelsföretaget Baxter  blandat i levande H5N1-virus (fågelinfluensa) i vaccin som var avsett för vanlig säsongsinfluensa. Ett tjeckiskt laboratorium upptäckte felet innan vaccinet spreds. Baxter säger att det var ett misstag. Jan Liliemark: – Angående händelsen med Baxter kan jag varken bekräfta eller förneka. Vad man kan säga är att det alltid uppstår sådana här rykten vid epidemier. När HIV ökade som mest under mitten av 80-talet var det allmänt "känt" att HIV var resultatet av ett misslyckat försök av CIA att tillverka ett biologiskt stridsmedel. Det visade sig senare vara KGB som låg bakom, och som är väldigt duktiga på desinformation. 

2. Influensavaccinet kan göra dig förlamad

Teori: Vaccinet innehåller ämnet skvalen som kan ge en mängd skräckinjagande nervsjukdomar, bland annat förlamning. Anledningen är att ämnet retar immunförsvaret hos den som vaccineras, vilket kan leda till att det egna immunförsvaret börjar attacker kroppens egna vävnader.Bakgrund: 1976 utfördes massvaccinering mot just svininfluensan. Den genomfördes snabbt och effektivt under bara 10 veckor 1976 och backades upp av en kraftfull PR-apparat. 40 miljoner hann få vaccinet innan projektet stoppades. 500 fall av nervsjukdomen Guillain-Barré (GB) hade då upptäckts – en åtta gånger högre andel än normalt. 25 personer (av 40 miljoner) avled i GB och en enda i svininfluensa. Liliemark: – De senaste 30 åren har man varit mycket uppmärksam på detta i samband med vaccinationer. Flera studier har gjorts och man har inte kunnat  visa något samband. Om de enstaka rapporter som kommit in om detta skulle ha ett samband med vaccinet, vilket man inte tror, skulle risken att drabbas av liknande åkommor på grund av influensan ändå vida överstiga den risken. Dessutom har vi en helt annan typ av vaccin i dag. I informationen om det svenska och de tre andra prototypvaccinerna för H1N1-vaccinet anges nu Guillain-Barré som en "mycket sällsynt" biverkan.

3. Influensavaccinet kan ge cancer

Teori: Influensavaccinet innehåller cancerogena celler från djur och kan därför orsaka cancer hos människan.  Jan Liliemark: – Det här förstår jag inte alls eftersom vaccinet innehåller ju inga djurceller. Dessutom kan djurceller inte ge cancer till att börja med. 

4. Vaccinet kan ge barn autism

Teori: Kvicksilvret i vaccinet kan orsaka hjärnskador hos barn, som till exempel autism och ADHD.Exempel: ”Läkemedelsverket har gått ut med rekommendationen att inga barn under 3 år BÖR vaccineras mot svininfluensan. Det var verkligen GODA nyheter! I annat fall hade vi med största säkerhet förstört en hel generation med småbarn! Andelen barn med ADHD, Autism och Aspergers hade då – enligt min mening - riskerat att öka explosionsartat!”Bakgrund: Den brittiske barnläkaren Andrew Wakefield rapporterade i slutet av 90-talet att åtta barn som fått mässlingvaccinet MPR (mässling, påssjuka Röda hund) blivit sjuka i autism strax efteråt. Det startade en debatt om det fanns någon koppling mellan vaccinet och sjukdomen.Liliemark: – Detta är en teori som är helt avskriven i den vetenskapliga världen, men som lever kvar på nätet. Flera vetenskapliga studier har gjorts där en grupp fått vaccin med kvicksilver och en annan utan och man har inte kunnat se några skillnader.

5. Influensan är iscensatt för att minska befolkningsmängden

Teori: Vi har blivit för många på jordklotet. Naturresurserna riskerar att ta slut och klimatet värms upp. Influensan är något som makthavare iscensatt för att minska befolkningen.Exempel: "Allt pekar på att denna influensa är man made. Tre olika genetiska element i ett virus, dessutom kommer de från olika hörn av världen. I Mexico och inte Asien! Och det är inte ens influensasäsong. jag är övertygad om att det är en iscensatt epedimi."Liliemark: Se exempel nummer 1.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro