ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rafflande finalakt

Elin Larsson · 4 Maj 2014
Uppdaterad 4 Maj 2014

Foto: Jaap Buitendijk


Få har något emot ännu en ung, tuff hjältinna på bioduken och nya Divergent” fungerar säkert för den som läst boken. Övriga får stå ut med logiska luckor och endimensionella karaktärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Recension: "Divergent"

Det går inte att blunda för det faktum att Veronica Roths romaner om Beatrice ”Tris” Priors öde i ett framtidsdystopiskt Chicago har likheter med Suzanne Collins ”Hungerspelen”-trilogi. Båda handlar om en ung kvinnas kamp mot ett totalitärt styre, visar våld mot unga, kritiserar indelning av människor i sociala grupper, och blomstrande ungdomskärlek. Men vad sjutton, finns det en längtan efter ytterligare en tuff, ung hjältinna på vita duken så inte mig emot.

”Divergent” levererar dessvärre en slarvigare skissad post-apokalyptisk miljö än den som beskrivs i exempelvis ”Hungerspelen”. I ett framtida Chicago lever människor uppdelade i fem falanger utifrån personlighet. Styr gör representanter från ”Abnegation”, de osjälviska, vars natur anses omöjligt att korrumpera. 

Valet av falang sker vid 16 års ålder efter ett mentalt test som ger de unga en indikation på vilken grupp de passar bäst i. När turen kommer till Beatrice Prior (Shailene Woodley), uppvuxen bland ”Abnegation”, visar testresultatet att hon är ”divergent” – hon passar inte in någonstans. Då ”divergents” utgör ett hot mot samhällsordningen, uppmanas Tris att hålla tyst om sin avvikande personlighet och hoppas på det bästa.

”Divergent” fungerar troligtvis okej för den som läst boken och har kompletterande information om rollfigurer och miljöer. Övriga får stå ut med endimensionella sidokaraktärer och en logiska luckor. Lejonparten av filmen är en transportsträcka mot en rafflande finalakt, där Neil Burger (regi) plötsligt klämmer till med emotionella smockor på löpande band. 

Där, i stridens hetta, imponerar också Woodley som mest genom att förvandla sin halvsympatiska tonåring till en fullfjädrad frihetsrebell. Hade resten av filmen bara visat mer av den energin skulle betygstrean legat bättre till hands.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro