ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rahm: Synthare och hårdrockare var ärkefiender

Caroline Engvall · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Rahm: Synthare och hårdrockare var ärkefiender Bengt Rahm upptäckte synthen i tonåren. ”Jag älskade känslan och ljuden”, säger han.

Rahm: Synthare och hårdrockare var ärkefiender Bengt Rahm upptäckte synthen i tonåren. ”Jag älskade känslan och ljuden”, säger han. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


På 1980-talet slogs synthare och hårdrockare på stan. Nu kommer författaren Bengt Rahms Den svenska synthen”, höstens stora musikbibel över en musikera.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vad lyssnar du på, synth eller hårdrock?

Frågan var standard för musikälskare under 1980-talet, när tidningen Okej medvetet skapade en osynlig konflikt mellan de båda musikstilarna för att sälja lösnummer. Gud nåde den som gillade både och.

Nu finns Sveriges första musikbibel för synthfrälsta, ”Den svenska synthen”, en bibel över storheter som Lustans lakejer till små obskyra band som Art Fact.

– För mig innebar de elektroniska band jag upptäckte under högstadiet ett nytt förhållningssätt till musik. Inte nog med att jag älskade känslan och ljuden, jag insåg också att vem som helst faktiskt kan skapa musik – bara viljan och idéerna finns där, säger författaren Bengt Rahm, som själv var en del av den svenska synthen med de egna banden The Foundation och Logic/Naive på 1980- och 90-talen. 

Idén till boken kom av det glapp han missat under några år borta från synthscenen.

– Jag kände mig frustrerad över att det inte fanns någon sammanhållen läsning där jag kunde få tips om sådant jag själv har missat, säger Bengt Rahm.

Sagt och gjort. Bengt Rahm bestämde sig för att fixa det själv – och under drygt ett års tid har han intervjuat band som The mobile homes och Cat rapes dog. 

Det som överraskade Bengt Rahm mest var hur mycket synthmusik som har skapats genom åren och hur lite av den som faktiskt uppmärksammats av etablerade medier.

– Det allra svåraste under bokprocessen har varit att avgränsa sig. Det har hänt så otroligt mycket genom åren så även om jag har pratat med närmare ett hundra personer är det ändå bara en liten bråkdel av alla som borde fått ha komma till tals, säger Bengt Rahm.

Lästipset – här är veckans favoriter

Djupdykning i synthens historia

Bengt Rahm 

Den svenska synthen 

( Kalla kulor förlag)

Svart kajal, svepande musik-slingor och svårmod. Höstens stora musikbok är ett djupt spadtag ner i den svenska synthens mylla, där en stor och brokig skara synthare får beskriva den heterogena synthscenen som alla var tvungna att ta ställning till. Många musikälskare lär fälla nostalgiska tårar över en svunnen tid.

Argt om könsskillnader 

Vanja Hermele

In som ett lamm, ut som en tigrinna 

(Natur och kultur)

Genusvetaren Vanja Hermele slår in sin text i ett skönlitterärt paket, men blandar ändå in ilskan över de skillnader mellan manligt och kvinnligt hon har stött på genom åren, här i kulturvärlden. Den ilskna brandfacklan lyser tydligt igenom.

Gratissajternas dolda spel

Fredrik Alverén

Såld på nätet – Priset du betalar för gratis

(Ordfront)  

Hänger du på Facebook, twitter eller har du något som helst konto på en sajt som säljer gratis tjänster? Företagen norpar din personliga information – och gratis smakar plötsligt inte alls speciellt gott.

I maktens korridorer

Viggo Cavling 

Femte hjulet

(Forum)

Medieentreprenören Viggo Cavling återvänder åter-igen till maktens korridorers mjuka heltäckningsmattor, där politiker och journalister snubblar och spelar med sina liv. Klassiska överklassmiljöer kittlar den nyfikne.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro