ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rainbow Six-scenen skriker efter svenska spelare

Erik Glanell · 25 Jan 2019
Uppdaterad 29 Jan 2019
Fabian "Fabian" Hällsten och Chaos Esports Club är de enda svenskarna i Rainbow Six Siege proffsscen.

Fabian "Fabian" Hällsten och Chaos Esports Club är de enda svenskarna i Rainbow Six Siege proffsscen. Foto: Dreamhack


I Brasilien fyller Rainbow Six arenor men i Sverige har genomslaget varit betydligt mer ljummet och scenen skriker efter fler talangfulla spelare.

klar

Artikellänk är kopierad

Massiva prispotter, kända lag och en tilltagande publik. Rainbow Six tog flera stora steg på sin väg in i esportens finrum 2018. Trots det är det få svenska spelare i proffsscenen.

– Förutom oss och Fabian så finns det tyvärr inte så många svenska spelare. Vi är i skuggan av CS:GO, Overwatch och nu även PUBG och Fortnite. Det är svårt att få in nya spelare till tävlingsscenen i Rainbow Six, säger svensklaget Chaos ledare Rickard ”Secretly” Olofsson och lägger till att regeln att man måste vara 18 år för att tävla också ställer till det.

Fabian: ”Vi har ingen scen i Sverige”

När Chaos i november förra året värvade Aleks ”Vitoline” Lyapun var en av de största bidragande orsakerna att han var ”en av få svenskar som var tillgänglig”.

Supersvensken Fabian ”Fabian” Hällsten, ensam svensk i topplaget G2, håller med om att spelet inte har fått något stort genomslag i Sverige. Inte heller hos publiken.

– Vi har ingen scen i Sverige, även om vi har ett proffslag, men vi har inga fans. Det är också ganska skönt att jag aldrig har blivit igenkänd i Sverige. Jag tror att CS:GO-spelarna i NiP och Fnatic har större problem med den delen. Men det är klart att det hade varit kul med fler fans, säger Fabian ”Fabian” Hällsten som tidigare har berättat för Metro Esport att han började spela Rainbow Six för att han var för dålig på Counter strike.

Fördubblad prispott i Six Invitational

När utvecklarna tog fram en karta över de bästa nationerna i Europa fanns Sverige inte ens med på topp tio. Något som får anses vara anmärkningsvärt med tanke på vårt lands historia i FPS-genren.

Det har dock börjat röra på sig. Under 2018 skaffade organisationer som G2, Fnatic, Ninjas in Pyjamas och Team Liquid lag i Rainbow six. När major-turneringen Six Invitational arrangeras för andra året nu i februari är prispotten fördubblad jämfört med 2018.

Finns hopp för Sverige

Fabian ”Fabian” Hällsten och hans lagkamrater är sittande mästare och favoriterna på förhand. Som enda svensk i toppskiktet ger han ensam Sverige ett realistiskt hopp om framgång. Fortsätter utvecklingen av scenen i samma takt under 2019 kanske det inns fler att heja på nästa år.

– Den svenska scenen är ändå lite på uppgång. Det dyker upp lite fler lag och spelare. Bara det att blir lite mer aktivitet i Facebook-grupper och Discord är väldigt kul att se, säger Rickard ”Secretly” Olofsson.

Annons:

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro