ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Raketer mot Israel

TT · 8 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Flera raketer från Libanon har slagit ned i norra Israel, uppger armékällor enligt AFP.

Flera raketer från Libanon har slagit ned i norra Israel, uppger armékällor enligt AFP.Polisen uppger för Reuters att det handlar om tre raketer.Om uppgifterna bekräftas är det första gången sedan kriget 2006 som Hizbollah beskjuter Israel.

Raketerna slog ned i trakten kring den nordisraeliska staden Nahariya, uppger militären enligt AFP.

Fem personer skadades lindrigt av en av raketerna, rapporterar israeliska medier enligt AFP.Under kriget 2006 avlossade Hizbollah över 4 000 raketer mot norra Israel.

Säkerhetskällor i Libanon bekräftar att mellan tre och fem raketer avlossats från Libanon mot norra Israel, rapporterar Reuters.

Efter kriget 2006 tog Libanons armé, åtminstone i teorin, kontrollen över södra Libanon som tidigare kontrollerats helt av Hizbollah. Även FN-styrkorna i området utökades rejält.

Lokala myndigheter i området där raketerna slog ned har uppmanat invånarna att öppna sina skyddsrum. Skolundervisningen har ställts in, rapporterar dagstidningen Haaretz nätupplaga.

Israeliskt artilleri skjuter tillbaka in i Libanon efter raketattacken, uppger Israels militär enligt AFP.

Vem som avlossat raketerna är ännu inte klart. Det har hänt förr — i juni 2007 — att palestinska grupper i södra Libanon beskjutit Israel med ett fåtal raketer.

En reporter på tv-kanalen al-Jazira finner det osannolikt att Hizbollah skulle ha skjutit raketerna, eftersom shiamilisen skulle ha skjutit hundratals raketer på en gång och inte bara tre, skriver Jerusalem Post.

Fler raketer från Libanon har avfyrats mot norra Israel, rapporterar nyhetsbyråer.

Samtidigt uppgav dock Israels armé att rapporterna om den andra salvan var ett falsklarm. För Reuters uppgav armén att larmet kan ha orsakats av en ljudbang från ett flygplan.Libanons regering i Beirut har fördömt raketskjutningen och beordrat en utredning av vem som låg bakom, uppger AFP.

FN-styrkan Unifil i södra Libanon har skärpt sin beredskap. Styrkans chef manar till "maximal återhållsamhet" vid gränsen mellan Libanon och Israel.

Hizbollahmilisen har sagt till Libanons regering, som den har en representant i, att den inte var inblandad i raketattacken mot norra Israel, säger informationsminister Tarek Mitri till AFP.Libanons armé bekräftar samtidigt att ingen andra raketsalva ägt rum. Det rörde sig om en ljudbang från ett flygplan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro