ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för terrordådet i Stockholm

Johan Wikén/Hugo Ewald · 8 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017
39-åringens Facebook gick in längre att nå under lördagseftermiddagen.

39-åringens Facebook gick in längre att nå under lördagseftermiddagen. Foto: VK/Privat


Rakhmat Akilov, en 39-årig man med rötter i Uzbekistan, sitter anhållen för terrordådet i Stockholm. Polisen känner sig säkra på att de har rätt man. Det finns ingenting som säger att vi har fel person”, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

klar

Artikellänk är kopierad

Lastbilen mejade ner människor längs Drottninggatan i Stockholm – och lämnade flera döda och skadade efter sig. Men personen som kapade lastbilen flydde från platsen.

Polisen skickade ut en bild på en man med en mörk huva uppdragen över huvudet som de ville komma i kontakt med. Senare greps en man i Märsta som enligt polisen stämde in på signalementet. Mannen ska innan gripandet ha uppfört sig förvirrat och haft lindriga skador.

Mannen som greps heter Rakhmat Akilov är 39 år och kommer från Uzbekistan. Han anhölls under natten mot lördagen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Under en presskonferens på lördagen uttryckte polisen att de kände sig säkra på att de tagit rätt man.

– Det finns ingenting som säger att vi har fel person. Tvärtom stärks misstankarna vartefter utredningen fortskrider, sa rikspolischefen Dan Eliasson.

Akilov hade sökt i asyl i Sverige men fått avslag, enligt polisen. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen eftersom personen avvikit. Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 24 februari efterlystes Akilov som avviken, rapporterar TT.

På sin Facebooksida har 39-åringen bland annat gillat en bild på blodiga människor i samband med terrorattentatet vid Boston marathon 2013. På lördagseftermiddagen gick hans Facebooksida inte att nå längre.

Akilov är skriven på en adress i Hjulsta som polisen slog till mot på fredagskvällen. De omhändertog då en ung man som förhördes för att sedan släppas. Enligt uppgift till flera medier ska 39-åringen inte ha bott på adressen i Hjulsta.

Akilov har tidigare förekommit i Säpos underrättelseflöde, det handlar om uppgifter som inkommit under förra året.

”Säkerhetspolisen följde upp uppgifterna och arbetade med dem, men uppgifterna gick inte att belägga”, står det på Säpos sajt.

Senast på tisdag ska åklagaren ha fattat beslut om 39-åringen ska begäras häktad eller inte.

På en övervakningsvideo som Metro publicerade under fredagskvällen ser man hur lastbilen kör i full fart förbi ett butiksfönster. VARNING FÖR STARKA BILDER.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro