ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rakhmat Akilov erkänner att han utförde dådet på Drottninggatan

Metro · 7 Apr 2017
Uppdaterad 11 Apr 2017

Foto: TT


En lastbil mejade på fredagen ner människor i centrala Stockholm. Fyra personer är döda och många är skadade. Rakhmat Akilov har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. På tisdagen erkände 39-åringen att han utförde attentatet, uppger hans advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på fredagseftermiddagen som polisen fick larm om att en bil kört in i Åhléns i centrala Stockholm.  Händelsen krävde flera dödsoffer och flera personer skadades.

Ett av dödsoffren är 11-åringen som medier har rapporterat har saknats. Föräldrar och anhöriga är underrättade och även föräldrar till barn som går på samma skola som 11-åringen har informerats.

Expressen har pratat med anhöriga till flickan.

– Hon brukar alltid åka vid den tiden och det är en naturlig plats för henne att vara på. Hon kan den platsen väl, det är en naturlig plats för henne där hon är dagligen, har en anhörig till flickan sagt till Expressen.

I skrivande stund har alla fyra som bekräftats avlidna identifierats. Det rör sig om två svenska medborgare, en brittisk medborgare och en belgisk medborgare. Anhöriga är underrättade.

Efter attacken har en man, 39-årige Rakhmat Akilov, anhållits misstänkt för händelsen. Akilov greps i Märsta och anhölls klockan 02 natten mellan fredag och lördag. Enligt polisen har ungefär 500 förhör gjorts.

Den misstänkte mannen hade sökt i asyl i Sverige men fått avslag, enligt polisen. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen eftersom personen avvikit. Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 24 februari efterlystes mannen som avviken, rapporterar TT.

Under söndagen kunde flera medier rapportera att ännu en person skulle ha gripits misstänkt för terroristbrott. Och till Metro bekräftar jourdomstolen i Stockholms tingsrätt att det inkommit in en begäran om offentlig försvarare för totalt två personer.

På måndagseftermiddagen begärdes 39-åringen häktad då vice chefsåklagare Hans Ihrman lämnade in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt. Häktningsförhandlingarna kommer att hållas klockan 10 på tisdagen. Samtidigt meddelar Åklagarmyndigheten att den person som anhölls i söndags morse skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord inte längre är anhållen, men att personen inte släpps. Polisen har sett kopplingar mellan de två männen, men man vill inte gå in på hur kopplingarna ser ut, skriver TT.

Poliser med dragna vapen en bit från platsen där lastbilen körde in i Åhléns.
Poliser med dragna vapen en bit från platsen där lastbilen körde in i Åhléns.
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro