ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ralph Lauren och Hilfiger slogs om mig”

Katarina Matsson · 11 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Säby lämnade catwalken och de stora modevisningarna för att i stället satsa på att designa sin egen klädkollektion.
Karin Säby lämnade catwalken och de stora modevisningarna för att i stället satsa på att designa sin egen klädkollektion.Foto: SCANPIX

Med bara en kollektion i butik har hon redan hunnit nomineras både till Årets H & M-stipendiat i kategorin Nykomling på Ellegalan och till Årets rookieföretag.

Men Karin Säby är långt ifrån nykomling i modebranschen. Efter att motvilligt ha blivit modellscoutad på gymnasiet åkte hon till Milano för att ge modellbranschen en chans sedan skador satt stopp för en danskarriär. – När jag var 21 kom jag till New York, och det var där jag slog igenom. Allting hände på samma gång, Ralph Lauren och Tommy Hilfiger slogs lite grann om mig, säger Karin. Hilfiger vann kampen och Karin skrev kontrakt – inom loppet av en månad syntes hon på magasinsomslag och i en Chanelkampanj.

Hur kändes det?– Det är faktiskt blandade känslor med tanke på alla de prestationskrav man har på sig, att hela tiden vara på topp och att hålla sig på topp. Det var en otroligt hetsig snurr som slutade när jag fick mitt skönhetskontrakt, det som ger bäst betalt i hela modebranschen. Då bestämde jag mig för att ”nu har jag gjort det här nog”. Redan då hade jag köpt en symaskin till min lilla lägenhet i New York.

Du var hela tiden inställd på att åka tillbaka till Sverige. Varför?– Jag är alldeles för hemmakär. Jag kunde inte se mitt liv utan min familj, mina bröder, mina föräldrar.

Feminint, exklusivt och teatraliskt återkommer som beskrivning av din design. Varifrån kommer ditt uttryck?– Jag är inte bra på det här minimalistiska, grafiska, typiskt svenska sättet att jobba. Jag har gått på catwalken, haft coutureklänningar på mig och jobbat med couturedesigner som i stort sett har stått och sytt på korsetter på en före visningen. All den extravagansen har fått mig att tycka att mode är något annat än det vi kan kalla det svenska uttrycket.

Vad händer nu?– Jag har upptäckt en stor ödmjukhet inför den här branschen. Jag behöver gå igenom några säsonger i Sverige och rida igenom alla barnsjukdomar i lugn och ro, så jag har tagit beslutet att inte växa för fort.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro