ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ramadan: Därför fastar man

Sophie Tanha · 6 Maj 2019
Uppdaterad 6 Maj 2019
Dadlar är en vanlig mat att bryta fastan med på grund av dess höga näringsvärde.

Dadlar är en vanlig mat att bryta fastan med på grund av dess höga näringsvärde. Foto: Genrebild/TT


Natten till måndagen 6 maj började årets muslimska fastemånad. Metro förklarar allt du behöver veta om ramadan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ramadan är en av de viktigaste delarna av den muslimska tron. Men trots att flera hundra tusen muslimer bor i Sverige kan det vara svårt att förstå vad fastemånaden innebär. Varför är den vid olika tidpunkter varje år, varför äter min muslimska kollega fastän det egentligen är fasta och vad är egentligen syftet med det hela?

När?

Ramadan innebär fasta från soluppgång till solnedgången. I länder som Sverige kan det vara svårare att utgå från solen under de år när ramadan infaller under sommarhalvåret – solen går ju nästan aldrig ner! Då väljer vissa muslimer att utgå från när solen går upp och ner i till exempel Saudiarabien. Fastan är väldigt flexibel och individuell – vad den innebär och hur länge den ska vara är ofta upp till var och en att bestämma. Ofta går man utifrån solens timmar, 12 bestämda timmar per dag eller solens timmar i något muslimskt land.

Anledningen till att ramadan byter datum varje år är för att den muslimska kalendern utgår från månens faser eftersom det sägs att det var då Koranen uppenbarades för profeten Muhammed. Ramadan är nämligen namnet på den nionde månaden enligt månkalendern. I år infaller ramadan från 5 maj till 4 juni, nästa år kommer den ha flyttat sig cirka elva dagar bakåt i kalendern och börjar 23 april.

Varför?

Det enkla svaret är för att stärka sin tro och kontakt med gud. Att fasta kan innebära lika många saker som det finns utövare. Syftet med ramadan är att genom avhållsamhet ägna sig mer åt att reflektera, komma närmare sin tro och uppskatta det man har.

Under ramadan ber man oftare och studerar koranen. Mycket fokus läggs på att känna medmänsklighet och hjälpa andra. Mycket välgörenhet utförs under ramadan. Att känna sig hungrig under fastan kan vara ett hjälpmedel för att bättre kunna relatera till de som är mindre bemedlade och känner hunger av andra skäl.

Hur?

Den generella fastan för praktiserande muslimer innebär avhållsamhet från mat, dryck och sex under tiden som solen är uppe, men avhållsamhet från sinnliga distraktioner förespråkas också. De som fastar försöker ofta undvika från negativa tankar och ovanor, som till exempel att känna avundsjuka och skvallra under ramadan.

Barn, gravida och sjuka brukar undantas från att fasta, även personer som är ute på resande fot eller har andra problem med att fasta. Syftet med ramadan är att ägna en månads tid åt eftertanke, reflektion och att komma närmare sin tro, något som kan göras på otaliga sätt.

En muslim som snusar kanske väljer bort prillan under dagtid, eller avstår från sociala medier under en period till exempel. Den som av något skäl inte kan fasta under själva ramadan kan också fasta vid ett annat tillfälle.

När fastan bryts varje kväll kallas det iftar. Det är ett tillfälle där släkt, vänner och familj träffas för att tillsammans njuta av en festmåltid. Även i slutet av hela månaden, den 4 juni är det kalas. Eid-al-fitr kallas högtiden som firar slutet på ramadan. I vissa muslimska kulturer innebär det fest i flera dagar där presenter utbyts, mat serveras i stora lass och man tackar gud och högre makt för den styrka man visat under fastan. Att visa medmänsklighet är fokus under hela ramadan så även på avslutningen läggs stort fokus på välgörenhet.

pil
Källor:

islam.se

SO-rummet

Institutet för språk och folkminnen

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro