ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ramona tigger utanför mäklaren – nu ska hon få jobba på kontoret

Aron Andersson · 7 Maj 2015
Uppdaterad 7 Maj 2015
Ramona Alina-Simion blev jätteglad när hon fick veta att hon kanske få jobba extra på Mäklarhuset i Sundsvall. ”Det är ju inte helt färdigt ännu, men jag hoppas att det går att ordna”, säger hon till Sundsvalls tidning.

Ramona Alina-Simion blev jätteglad när hon fick veta att hon kanske få jobba extra på Mäklarhuset i Sundsvall. ”Det är ju inte helt färdigt ännu, men jag hoppas att det går att ordna”, säger hon till Sundsvalls tidning. Foto: Mats Eklund


EU-migranten Ramona Alina-Simion sitter varje dag utanför Mäklarhuset i Sundsvall. Nu vill vd:n låta henne hjälpa till på kontoret. Hon blev jätteglad”.

klar

Artikellänk är kopierad

Utanför entrén till Mäklarhuset sitter Ramona Alina-Simion från Rumänien mellan klockan 10 och 15 varje dag och samlar in pengar som bland annat ska gå till sonens operation i hemlandet.

– Hon öppnar dörrarna för våra kunder och är alltid glad. Hon tigger inte i den bemärkelsen, och hon hejar på alla. Till slut skänker någon en slant, men jag tänkte herregud, vad blir det för pengar, säger kontorets vd Mats Eklund till Metro.

Han försökte inleda en dialog med henne men för att kunna kommunicera fick hon följa med upp på kontoret där de använde Googles översättningstjänst för att prata med varandra.

– Hon skulle åka hem i slutet av mars, så då ville jag tacka för tiden som varit. Men då sa hon att hon kommer tillbaka i slutet av april.

Då fick han idén att hjälpa Ramona, genom att låta henne jobba extra på kontoret. Det rör sig inte om något heltidsjobb, men att få hjälpa till att städa och hämta pärmar, enklare kontorsarbete som Mats beskriver det.

– När Sundsvalls tidning ringde och sa att de hört att jag skulle anställa en rumänsk tiggare så svarade jag ”Nej, inte anställa”. Det var inte det som var tanken. Tanken var bara att hjälpa henne.

Men för att Ramona ska få hjälpa till på kontoret krävs en del pappersarbete. Skatteverket behöver rätt intyg och ID-handlingar och tills allt är klart får jobbet vänta.

– Jag tänkte, är det inte fria gränser sedan vi gick med i EU? Men så verkar det inte vara för rumäner och bulgarer, så vi får vänta på beslut.

Enligt Sundsvalls tidning, som först skrev om Ramona, ser hon fram emot att få hjälpa till.

– Det är ju inte helt färdigt ännu, men jag hoppas att det går att ordna, säger hon till tidningen.

I Sundsvall har diskussionerna varit många kring EU-migranter. Metro har tidigare skrivit om en Facebookgrupp som lagt ut jobbannonser för arbetssökande EU-migranter. Mats Eklund berättar att en Ica-butik norr om Sundsvall som lät en EU-migrant sitta innanför dörrarna för att slippa frysa, genast fick protester. På sociala medier skrev kritiker att de aldrig tänkte handla på butiken igen.

– Det är svårt som småföretagare att göra rätt i en fråga som är så infekterad, säger Mats Eklund.

►LÄS MER: Facebookgrupp hjälper EU-migranter få jobb i Sundsvall

►LÄS MER: Viktor, 31, samlade in över 22 000 – mot de som vill köra bort tiggare

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro