ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rånade till sig chihuahuan Wilja – skar ut chip med rakblad

Fredrik Beckman · 19 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013

Den 23-åriga pojkvännen ville ge sin sambo en hund. De rånade till sig Wilja. Nu åtalas de för rån, stöld och djurplågeri.

klar

Artikellänk är kopierad

Paret rånade till sig chihuahan Wilja.
Paret rånade till sig chihuahan Wilja.

Det var den 12 januari som Lizette Jonssons mamma var ute och rastade sin dotters hundar. Bland dem chihuahuan Wilja. Plötsligt rusade den 23-årige mannen fram och slog flera slag i hennes ansikte och skrek att hon skulle ge honom hundarna.

Hon vägrade släppa, men får också motta sparkar.

Till slut fick han med sig Wilja.

Händelsen fick mycket stor uppmärksamhet, bland annat i Metro. Men även i sociala medier spreds eftersökningar.

Så plötsligt fick Lizette Jonsson napp, i slutet av mars. En man hörde av sig, han hade hittat Wilja löst springande i området i Göteborg.

Historien kunde nystas upp. Det visade sig att den 36-åriga kvinnan, sambo med 23-åringen, hade önskat sig en hund. När de var ute och åkte i bil fick de syn på Lizette Jonssons mamma och slog till.

I början av utredningen nekade de till brott, men snart berättade båda.

– Vi, jag och NN har skojat om att, hur lätt det skulle vara att bara ta en hund. Sen en dag, efter att jag fyllt år sa NN, "fan jag ville ju ge dig en hund i present" Jag vill att vi åker och hämtar en, säger 36-åringen i förhör.

Föra att inte åka fast blekte de hunden med hennes blekmedel till håret. Hundens chip, som finns under huden i nacken, skar de ut med rakblad och slängde i toaletten.

– Han (23-åringen) försökte skära ut det en gång, när vi var ute på en väg någonstans, det gick dock inte för hunden skrek så mycket. Vi åkte hem sen hjälptes vi åt att hålla hunden och skära ut chipet, säger kvinnan i förhör.

De hade hunden tills kvinnans barn rastade den i slutet av mars. Då smet den och hittades av grannen, som förstod vilken hund det var, tack vare all uppmärksamhet.

När Lizette Jonsson fått tillbaka hunden uppmanades hon att inte berätta något, för att inte störa polisens utredning. När det började sprida sig att hon hade den igen var det personer som trodde att hon diktat ihop rånet. Ryktet spreds i medier och sociala medier som Facebook.

– Hon blev ju mer eller mindre utpekad som lögnare på många håll i sociala medier och tidningar. Det visade ju sig att det inte stämde. Hon blev uthängd som lögnare. Det finns många som kanske borde be henne om ursäkt, säger åklagare Mats Dahlberg.

Lizette: ”Det är otroligt skönt”

– Det är otroligt skönt att jag inte bara fått tillbaka Wilja, utan att de också får stå till svars för vad de gjort, säger Lizette Jonsson om att de två personerna som stal hennes hund och misshandlade hennes mamma nu åtalas. – Det har gått nästan ett helt år och det har hänt väldigt mycket under den tiden. Vi hade inte kommit så långt om inte alla tipsat, spridit information och pratat om det under fikat.

Du har fått utstå en del beskyllningar, känns det som en revansch att sanningen nu kommer fram? – Jag skulle inte kalla det revansch, jag skulle hellre se det som en lättnad att kunna berätta vad som hänt för den som haft frågetecken. Jag förstår att folk har funderat, sedan har vissa reaktioner gått lite för långt, men det är ingenting jag lägger energi på. Det jag väljer att minnas från det här året är alla fantastiska människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro