ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rånare attackerade 9 kvinnor – på 12 timmar

Fredrik Samuelson · 28 Sep 2018
Uppdaterad 1 Okt 2018

Den misstänkte 29-åringen valde ut elva kvinnor i Kista centrum som han försökte råna. Nio av dem attackerades – på en och samma dag. Under tisdagen avslutas rättegången mot honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristin står vid Kista centrum i norra Stockholm när en man plötsligt kommer fram och riktar ett vapen mot henne. Det visar sig senare vara en softairgun. Mannen tar hennes laptop och mobiltelefon och flyr till fots.

Hon blir den första av elva kvinnor som angrips i Kista centrum mellan den 13 och 16 augusti.

– I mitt fall gjorde polisen ett jättebra jobb. De hörde snabbt av sig till mig och jag har haft jättebra erfarenhet av både dem och advokater. Det är lätt att känna hopplöshet efter en sån här händelse, och det är som sagt hemskt och tråkigt att det inträffat, men jag har också fått god hjälp vilket jag tycker är viktigt att lyfta fram, säger Kristin.

Greps kort efter ett rån

Bara minuter efter att Kristin attackerats rånas en annan kvinna på sin mobiltelefon och hörlurar. Polisen får in anmälningarna och tror att det handlar om samma gärningsman. Man sprider ett signalement och spanar i området.

Tre dagar senare, den 16 augusti, stjäl en man en ny softairgun från en butik i Kista centrum.

Under loppet av bara 12 timmar drabbas totalt nio kvinnor av den misstänkte mannen, som med en softairgun försöker råna dem. I fyra fall lyckas han. Kvinnorna chockas men ingen skadas fysiskt.

En polis upptäcker det sista rånet och griper mannen när han försöker att fly. Han har en softairgun på sig. I hans bostad hittas ytterligare en softairgun samt stöldgods.

Har blivit mer försiktig efter rånet

Efter rånet har Kristin blivit mer försiktig när hon är ute och går, men hon försöker att inte låta sig styras av rädsla.

– Det är klart att man blir arg på den här personen men samtidigt har jag jobbat på att inte låta det styra mig, säger hon.

– Vi kvinnor har blivit utsatta för något som är jättehemskt och jag vill verkligen att han ska sättas dit för det. Samtidigt är han utsatt på något sätt. Uppenbarligen har han hamnat i fel umgängeskrets och han såg inte ut att må bra. Jag tycker det är viktigt att ha den förståelsen också och som kristen har jag bett för honom.

Rättegången avslutas på tisdag

Den 29-årige mannen åtalades nyligen vid Solna tingsrätt för rån, rånförsök och stöld. Han misstänks också för övergrepp i rättssak efter att ha försökt hota två av rånoffren.

– Det här är ganska ovanligt. Jag kan inte säga att jag riktigt förstår vad det är som har drivit den här personen till att göra det här. Jag bedömer att vi har ett gott bevisläge. Det är allvarliga rån som han har gjort sig skyldig till och det finns en hänsynslöshet i hans beteende. Nu hade han ingen riktig pistol utan en softairgun, men den är extremt snarlik en riktig pistol, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Mannen har i huvudsak nekat till brott.

– Jag har för närvarande inga kommentarer, säger hans försvarsadvokat Torben Setterlund.

Rättegången började i onsdags och fortsätter under måndagen och tisdagen.

pil
Brott som mannen åtalas för

13 augusti, 17.30-tiden: En kvinna rånas på en laptop och en mobiltelefon i Kista.

13 augusti, 17.30-tiden: En annan kvinna i Kista rånas på en mobiltelefon och hörlurar. Hon får en softairgun mot nacken och blir slagen med vapnet mot ena axeln.

16 augusti, 10-tiden: Mannen misstänks ha stulit en ny softairgun från en butik i Kista.

16 augusti, 12.30-tiden: En kvinna tvingas ta ut 6 000 kronor från en bankomat i Kista. Mannen misstänks också ha hotat med våld för att hindra henne att göra en polisanmälan.

16 augusti, mellan klockan 12 och 13: Mannen misstänks ha försökt råna en kvinna i Kista.

16 augusti, mellan klockan 12 och 13: Ytterligare ett rånförsök sker mot en kvinna i Kista.

16 augusti, oklar tid: Mannen misstänks ha rånat en kvinna i Kista på en mobiltelefon och uppmanat henne att ge honom pengar.

16 augusti, kvällen: Ytterligare en kvinna i Kista rapporterar att mannen försöker tvinga till sig pengar och bankkort.

16 augusti, kvällen: Mannen ska ha tvingat en kvinna i Kista att lämna över 560 kronor och ska enligt åtalet ha hotat att döda henne om hon berättade om rånet.

16 augusti, kvällen: Han misstänks ha försökt tvinga två kvinnor att ta ut pengar ur en bankomat vid Kista galleria.

16 augusti, klockan 23.40: Mannen misstänks ha tvingat en kvinna i Kista att lämna över 40 kronor i kontanter och ta ut ytterligare 4 400 kronor från en bankomat och ge honom. En polis upptäcker rånet och springer sedan efter rånaren och griper honom.

Källa: Källa: Solna tingsrätt

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro