ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: Frågorna är vinklade”

Johan Wikén, Linnea Bergman · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018
Alla riksdagspartier var representerade i paneldiskussionen under Almedalsveckan.

Alla riksdagspartier var representerade i paneldiskussionen under Almedalsveckan. Foto: Linnea Johansson


Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bäst – och Sverigedemokraterna är sämst. Det är resultatet i Naturskyddsföreningens rankning gällande partiernas klimat- och miljöpolitik. En förening bestående av vänsterpartister och miljöpartister”, säger Martin Kinnunen, SD.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför valet har Naturskyddsföreningen skapat en rankning utifrån hur partierna ställer sig i 18 miljö- och klimatpolitiska frågor. Något som på måndagen diskuterades under Almedalsveckan på Visby.

Sverigedemokraterna hamnar i botten. Partiet ställer sig endast bakom två av 18 förslag, 2014 ställde sig partiet inte bakom ett enda förslag.

– Det är en vänsterinriktad miljöorganisation och det är vad man kan förvänta sig av dem. Frågorna är ju vinklade åt ett särskilt håll, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Han lägger inte något större värde vid undersökningen.

– Det är inte den här föreningen som utvärderar vad som är bra miljöpolitik. Det är en förening bestående av vänsterpartister och miljöpartister.

Vad tycker era väljare om miljöfrågor?

– Jag vet att de rankar dem lägre än andra frågor, säger Martin Kinnunen.

Jens Holm, riksdagsledamot V, Martin Kinnunen, riksdagsledamot SD, Åsa Westlund, riksdagsledamot S, och Lars Tysklind, riksdagsledamot L, deltog i diskussionen. Foto: Linnea Johansson
Jens Holm, riksdagsledamot V, Martin Kinnunen, riksdagsledamot SD, Åsa Westlund, riksdagsledamot S, och Lars Tysklind, riksdagsledamot L, deltog i diskussionen. Foto: Linnea Johansson

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen tycker inte att Sverigedemokraterna har en speciellt utvecklad miljöpolitik.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett så stort parti inte har några särskilda tankar om hur vi ska klara de här enormt stora utmaningarna, säger hon.

Vänsterpartiet får tillsammans med Miljöpartiet högst betyg. Vänsterpartiet hamnade även i topp när Naturskyddsföreningen granskade hur partierna levt upp till sina miljölöften under den gångna mandatperioden.

– Vi har stått upp för miljöfrågor när regeringens partier inte alltid har gjort det. Det gäller exempelvis byggandet av Förbifart Stockholm, en stor och onödig motorväg, och att vi vill lägga ner Bromma flygplats, säger Jens Holm, riksdagsledamot, V.

pil
Makthavarna svarar

Fråga: Vilken är den viktigaste åtgärden som ni vill göra inom klimat- och miljöpolitik?

Jonas Segersam, KD, kommunalråd i Uppsala:– Jag tror att det viktigaste är det internationella arbetet. Sverige har ju en fossilfri energiproduktion, det glömmer man ofta bort att tala om. Vi är unika på det sättet. Det gäller att Sverige kan kliva fram och också exportera energi så att vi kan visa de här goda exemplen internationellt.

Lars Tysklind, L, riksdagsledamot:– Vi måste jobba både med klimatutsläppen och biologisk mångfald parallellt. Man har exempelvis pratat om klimat och substitution när det gäller skog, men samtidigt är den ju nyckeln när det gäller biologisk mångfald. Nyckeln är att hålla båda bollarna i luften samtidigt.

Stina Bergström, MP, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson:– De klimatskadliga subventionerna är viktiga att få bort. Vi måste fortsätta arbetet med att få ner transporternas utsläpp. Artutrotning är ett av våra största miljöhot. Vi måste höja stöden för att hålla betes- och ängsmarkerna öppna, ställa om till ett annat skogsbruk och skydda de sista resterna av gammelskog.

pil
Om undersökningarna

Naturskyddsföreningen har frågat hur partierna i riksdagen ställer sig till 18 skarpa förslag som de anser är viktiga gällande miljö- och klimatpolitik. Frågorna handlar bland annat om åtgärder för att främja biologiskt mångfald, kemikaliefrågor och utsläpp.

Partierna har fått svara ja, nej eller kanske. Så här många miljölöften ställde de sig bakom:

Vänsterpartiet: 18 – jaMiljöpartiet: 18 – jaLiberalerna: 16 ja – 1 kanske – 1 nejSocialdemokraterna: 12 ja – 3 kanske – 3 nejKristdemokraterna: 12 ja – 2 kanske – 4 nejCenterpartiet: 10 ja – 1 kanske – 7 nejModeraterna: 10 ja – 8 – nejSverigedemokraterna: 2 ja – 4 kanske – 12 nej

Naturskyddsföreningen har även granskat hur partierna levde upp till sina miljölöften under den gångna mandatperioden. Där kom Vänsterpartiet i topp, följt av Miljöpartiet och Socialdemokraterna på en delad andra plats.

Källa: Källa: Naturskyddsföreningen

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro