ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rannveig, 33: Därför åt jag min moderkaka

Hugo Ewald · 28 Mar 2017
Uppdaterad 28 Mar 2017
Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande.

Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande. Foto: Privat


När Rannveig Stefánsdóttir fick sitt första barn fick hon svår förlossningsdepression. Efter att ha läst på om placentofagi, att äta sin moderkaka i samband med barnafödande, testade hon det nästa gång hon födde. Nu erbjuder hon andra föräldrar hjälp med att torka moderkakan i samband med att de föder.

klar

Artikellänk är kopierad

2006 väckte skådespelarna Tom Cruise och Katie Holmes mycket uppmärksamhet när Cruise sa att han planerade att äta sin dåvarande fästmös moderkaka när hon födde. ”Jag tror det skulle vara bra, väldigt näringsrikt”, sa Cruise då enligt Daily mail.

Som för så många andra var det så Rannveig Stefánsdóttir i Dalby i Lund först fick höra talas om placentofagi, att konsumera moderkaka.

– Jag fick förlossningsdepression med min första. Det var någonting som påverkade mig oerhört och påverkade min relation med mitt barn. Jag bestämde mig för att jag ska jag göra allt i min makt för att det inte ska hända igen om jag får fler barn. När jag hörde om Katie och Tom tyckte jag att det lät fruktansvärt äckligt, men jag läste mer och mer och tänkte ”varför inte?”.

– Då fick jag ingen förlossningsdepression, så någonting måste ju ha hänt. Även om det kanske inte enbart var på grund av moderkakan.

Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande. Hon tar inga doulauppdrag just nu, men tar däremot uppdrag där hon erbjuder sig att torka och kapsla in moderkakor. Totalt har hon kapslat in 17 skånska kvinnors moderkakor.

– Oftast åker jag hem till föräldrarna och rengör och desinficerar köket. Sedan tvättar och ångkokar jag moderkakan. Jag skär den sedan i tunna remsor och lägger den i svamptork i tio till tolv timmar. Jag kommer sedan tillbaka och maler den då torkade moderkakan till ett pulver och lägger den i kapslar, som man sedan kan konsumera som vilka vitamintabletter som helst.

Placentofagi hos människor har förekommit på många olika platser i världshistorien, men har blivit mer populärt i USA och Europa under de senaste åren, särskilt i samband med att skådespelaren January Jones påstått att placentofagi hjälpt henne att komma tillbaka till sitt arbete sex veckor efter förlossningen.

Huruvida placentofagi faktiskt innebär positiva hälsofördelar är dock tveksamt. Enligt förespråkarna innehåller moderkakan hormoner och näringsämnen som är viktiga för modern. Men enligt en metastudie publicerad i Archives of women’s mental health2015 verkar placentofagi inte innebära några nämnvärda hälsofördelar. Det finns dock inget starkt stöd för att det heller skulle innebära större risker. Enligt Rannveig Stefánsdóttir har hennes kunder haft positiva upplevelser av placentofagi.

– Den negativa effekt man kan uppleva är att man producerar för mycket mjölk så man behöver trappa ned på kapslarna. Vissa har sagt att de inte kände någonting, men det är väldigt positivt i sig. De kunde fortsätta livet som vanligt, det är ju tänkt att de ska kunna njuta med positiva känslor istället för att känna sig trötta och ledsna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro