ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ränteoro och osäkerhet om tillväxten sänker världens börser

Stockholm TT · 8 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De amerikanska börserna föll under onsdagen för fjärde dagen i rad på grund av oro för att inflationen är på väg upp och att den amerikanska ekonomin är på väg att mattas av. Utvecklingen spred sig vidare till Asien och i Tokyo föll börsen med drygt 3 procent.

Det innebar ett kraftigt kursfall på Stockholmsbörsen. De ledande indexen backade med omkring 3 procent under större delen av dagen och det innebär att Stockholmsbörsen under de två senaste dagarna fallit med drygt 5 procent. Tappat aptiten Sedan toppnoteringen i april har Stockholmsbörsen fallit med omkring 15 procent och med drygt 3 procent sedan årsskiftet. Och det finns ingen ny information som förklarar de senaste dagarnas breda kursfall. -Enkelt uttryck är det samma faktor som gällt den senaste månaden, mycket dämpad aptit på risk. Dagens kursfall beror på den negativa utvecklingen i USA och dessutom var utvecklingen på de asiatiska börserna väldigt negativ på torsdagsmorgonen, säger Arvid Böhm, aktiestrateg på Swedbank till TT. Han anser att Stockholmsbörsens nedgång inte är Sverigespecifik eller beror på den svenska ekonomin, som går mycket bra. -Det kan vi se då svenska räntor är förhållandevis tillbakahållna och kronan ganska stabil. Stockholmsbörsen brukar betraktas som mer riskfylld än andra börser. Och när det blir nedgångar eller uppgångar så brukar kursrörelserna bli större i Stockholm än på många andra börser enligt Arvid Böhm. Han hävdar att kursfallen på världens börser bottnar i en genuin osäkerhet om hur tillväxten och en lång rad faktorer som påverkar tillväxten kommer att se ut under de närmaste åren. -Det handlar främst om vilken världsdel som kommer att dra och på vilket sätt den kommer att dra och vilka sektorer som kommer att dra tillväxten. Vägskäl-Frågan är också hur inflationstrycket kommer att se ut och vilken penningpolitik vi kommer att få. Vi står vid ett vägskäl och då smyger sig en oro in som ganska lätt får fäste, säger Arvid Böhm. När investerarna nu flyr börserna går pengarna till ränteplaceringar eller valutor som euron, enligt Arvid Böhm.

Europeiska centralbanken höjde som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,75 procent på torsdagen och om några veckor, tror de flesta bedömare, hakar Riksbanken på och höjer reporäntan med lika mycket.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet motiverade räntehöjningen med ökad risk för att inflationen ska ta fart i euroländerna. Och samma argument kommer Riksbanken att använda och peka på den kraftiga tillväxten i den svenska ekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro