ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Räntepengar från Försäkringskassan den 30 juni

Stockholm TT · 8 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Därmed har det hunnit gå drygt ett år sedan det stod klart att Försäkringskassan är skyldig att betala tillbaka pengarna.

De som har pengar att vänta får ett utbetalningsbesked i vecka 26, någon eller några dagar före själva utbetalningen. I normalfallet krävs inte någon ansökan för att få sina pengar utan Försäkringskassan har plockat alla nödvändiga uppgifter ur sina register: -Alla som vi har kontonummer till i våra register kommer att ha pengarna på kontot den 30 juni. Övriga kommer att får en utbetalningsavi i brevlådan samma dag, säger Marie Johansson, projektledare för återbetalningen av räntepengarna inom Försäkringskassan. Det lönar sig inte att kontakta Försäkringskassan i förväg för att fråga om man har pengar att fordra: -Vi kan inte ge några besked förrän utbetalningsbeskeden skickats ut, säger Marie Johansson. Sammanlagt handlar det om runt 800 000 återbetalningsärenden och mellan 200 000 och 250 000 personer som har pengar att fordra. Räknat på den preliminära summan 188 miljoner blir genomsnittet per person för återbetalningen någonstans mellan 750 och 940 kronor. I enskilda fall kan det dock röra sig om flera tiotusentals kronor i återbetalning.

Men hur stor summa som ska betalas tillbaka och det exakta antalet personer kan man inte ge besked om förrän utbetalningsbeskeden skickats ut.

Återbetalningen avser dröjsmålsräntor som landets försäkringskassor tidigare tagit ut av personer som fått för stora bostadsbidrag och inte betalat tillbaka dem i tid.

I flera år drev Försäkringskassan hårdnackat linjen att några pengar inte skulle betalas tillbaka. I början på förra sommaren kom Regeringsrätten dock med ett antal beslut som slutligt avgjorde saken och fick Försäkringskassan att falla till föga.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro