ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Raoul Wallenberg kan ha levt längre än trott

Aron Andersson · 26 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011

Foto: Scanpix


Under andra världskriget räddade han tusentals judar från döden. Nu erkänner en rysk säkerhetschef att Raoul Wallenberg kanske inte dog då man tidigare trott.

klar

Artikellänk är kopierad

Det officiella dödsdatumet för svenske diplomaten Raoul Wallenberg kan vara påhittat, det medger nu en rysk säkerhetschef.

Raoul Wallenberg försvann den 17 januari 1945, då han tillfångatogs av sovjetiska styrkor i Budapest. Före det hade den svenske diplomaten räddat livet på tusentals ungerska judar genom ett humanitärt projekt. Vad som hände med Raoul Wallenberg efter att han tillfångatogs har det spekulerats om länge men den officiella förklaringen från sovjetiskt håll var att han dog av en hjärtattack den 17 juli 1947. Flera undersökningar har dock visat att den förklaringen troligtvis inte stämmer och KGB-källor har hävdat att han dödades, och inte nödvändigtvis vid den tidpunkten. Nu har nyhetsbyrån AP intervjuat Vasily Khristoforov, chef för arkiveringen hos Ryska federationens federala säkerhetstjänst, FSB. Han bekräftar att dödsdatumet troligtvis inte stämmer. Han menar dock att den svenska diplomaten troligtvis bara levde ytterligare några dagar, och att han inte hållits som hemlig fånge i flera år. – Det skulle ha varit omöjligt att behålla en hemlighet så länge, även om det gjordes med ett alias eller en siffra, säger han till AP.

Vidare hävdade säkerhetschefen att FSB inte medvetet undanhåller någon information om Raoul Wallenberg i dag, utan att mycket av informationen raderats från arkiven under 50-talet för att dölja vad som hänt svensken.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro