ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rappare ger konsert – med Kungliga Filharmonikerna

Emma Björkman · 17 Jun 2012
Uppdaterad 17 Jun 2012
Rappare ger konsert – med Kungliga Filharmonikerna På konsertdagen släpper RMK & Kompaniett sitt debutalbum ”Lagom är för lite”. Några av skivans låtar ska få orkesterarrangemang så att Rikard de Bruin och Kompaniett kan framföra dem ihop med Kungliga Filharmonikerna.

Rappare ger konsert – med Kungliga Filharmonikerna På konsertdagen släpper RMK & Kompaniett sitt debutalbum ”Lagom är för lite”. Några av skivans låtar ska få orkesterarrangemang så att Rikard de Bruin och Kompaniett kan framföra dem ihop med Kungliga Filharmonikerna. Foto: Gustav Gräll


Stråkar möter basgångar. Fin- kultur möter subkultur. I augusti ger Kungliga Filharmonikerna gratis konsert på Fryshuset – med rapparen Rikard de Bruin. – Jag vill skapa ett event där genrer och målgrupper möts, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 30 augusti korsas klassisk musik med hiphop på Arenan i Fryshuset. Kvällen inleds med att Kungliga Filharmonikerna spelar klassiska stycken följt av ett möte mellan en streetdansare och en cellist. Sedan framför Rikard ”RMK” de Bruin, 23, och hans band Kompaniett några av sina låtar innan konserten avslutas med att de tar ton ihop med Kungliga Filharmonikerna. 

Konserten – som är gratis – går passande under namnet ”Rapsymphonic” och är ett resultat av att Rikard de Bruin hörde att Konserthuset ville nå ut till en yngre publik. Kul, tänkte han som hade en vision om att skapa ett möte över musikgenrer och mellan målgrupper. 

– Jag kommer från en musikalisk familj och är uppvuxen med att gå på musikaler och opera. Bland unga är det inte lika hippt att gå på opera som att gå på en rapkonsert och det finkulturella folket missar mycket av det som finns inom subkulturerna. Jag vill skapa ett event där en kille från förorten med kepsen på sned kan möta en tant från Östermalm och där de båda får ut det de vill, säger Rikard de Bruin. 

Projektstödet Ung aktiv kultur på Stockholms läns landsting gillade hans idé och gav honom 100 000 kronor för att förverkliga den. 

– Jag har inte insett hur stort det här är ännu, säger Rikard de Bruin. 

Vad säger dina kompisar om konserten?

– De tycker att det är lite sjukt att det är jag som styr upp den. De vet att Kungliga Filharmonikerna finns men de har inte hört dem spela, säger Rikard de Bruin.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro