ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport från finansdepartementet: SD:s politik gynnar de rika

Hugo Ewald · 13 Maj 2017
Uppdaterad 13 Maj 2017
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt kallar rapporten för ointressant.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt kallar rapporten för ointressant. Foto: Claudio Bresciani/TT/


I en rapport som Aftonbladet tagit del av skriver finansdepartementet att Sverigedemokraternas skattepolitik gynnar de rikaste i samhället. Enligt Sverigedemokraterna själva är rapporten ointressant och ett "partipolitiskt utfall".

klar

Artikellänk är kopierad

Under lördagen kunde Aftonbladet berätta att de tagit del av en ny rapport från finansdepartementet, som analyserar Sverigedemokraternas skattepolitik. I dokumentet skriver finansdepartementet att det är höginkomsttagare, och inte låg- och medelinkomsttagare, som gynnas av Sverigedemokraternas skattepolitik.

►LÄS MER: Jimmie Åkesson: Låt Sverige rösta om utträde ur EU

I dokumentet ska fem förslag från Sverigedemokraterna ha analyserats. Förslag som enligt finansdepartementet ”bedöms öka de sammantagna inkomstskillnaderna kraftigt. Den inkomstgruppen med den högsta ekonomiska standarden får den största ökningen av ekonomisk standard till följd av förslagen både mätt i kronor och som andel av inkomsten”.

De förslag som analyserats är en slopad utfasning av jobbskatteavdraget, en slopad värnskatt, höjda skiktgränser för statlig inkomstskatt, en avvisning av regeringens förslag om förändrade 3:12-regler och ett förstärkt jobbskatteavdrag från 63 år.

Enligt dokumentet skulle ett hushåll med en månadsinkomst på 100 000 kronor få en skattesänkning på 46 000 kronor om året om tre av förslagen, en slopad utfasning av jobbskatteavdraget, en slopad värnskatt och en höjd gräns för statlig skatt, blev verklighet. Hushåll med 80 000 kronor i månaden skulle få en skattesänkning på 27 000 kronor per år och hushåll med 60 000 kronor i månaden skulle få en skattesänkning på knappt 8 000 kronor per år.

Till Aftonbladet säger finansminister Magdalena Andersson att Sverigedemokraterna är ett ”parti för eliten”. Hon tycker inte att det ger en orättvis bild av Sverigedemokraternas politik när man pryter ut enskilda förslag på det sättet som gjorts.

– Det här är ju deras skattepolitik. De säger att de vill satsa på sjukvård men hur ska de göra det när de vill sänka skatten för de rika.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt kallar rapporten för ointressant och beskriver den som ett ”partipolitiskt utfall”, enligt Aftonbladet.

– De har säkert räknat rätt, det ifrågasätter jag inte. Men det säger ingenting. Man kan inte göra en fördelningspolitisk analys på ett par förslag. Jag kan ta fram andra förslag vi har, som stärkt garantipension och stärkt a-kassa. Det skulle stärka de i de lägre inkomstgrupperna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro