ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport om gränspolisen gömdes inför valet: “Är politiskt sprängstoff

Annica Ögren · 17 Sep 2018
Uppdaterad 17 Sep 2018
Enligt rapporten är svenska gränskontroller bland de sämsta i Europa.

Enligt rapporten är svenska gränskontroller bland de sämsta i Europa. Foto: HANSSON KRISTER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller. Det rapporterar Kvällsposten, efter att ha tagit del av en sekretessbelagd Schengen-rapport, som dessutom ska ha undanhållits inför det svenska riksdagsvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året besökte ett antal Schengen-inspektörer runt i Sverige och intervjuade gränspoliser. Resultatet av rapporten visade ett totalt underkännande av Sveriges gränskontroller. Det rapporterar tidningen Kvällsposten.

Enligt inspektörerna är svenska kontroller dåligt bemannade, arbetsmetoderna kritiseras och de som ska utföra arbetet saknar rätt utbildning.

Personal har bland annat inte tillräcklig utbildning för att kunna upptäcka falska pass och på Malmö airport saknar personalen kunskap om förfalskade dokument, ändringar i lagstiftningen, hot- och riskindikatorer, rapporterar tidningen.

En källa som tidningen pratat med, som beskrivs som en erfaren gränspolis, säger bland annat:

– Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet.

”Politiskt sprängstoff”

Kvällsposten har pratat med flera poliser som berättar att de suttit på möten där de fått höra att ”resultatet från Schengeninspektörernas besök är politiskt sprängstoff”.

– Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sa att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört, säger en polis, till tidningen.

Enligt Kvällsposten beskrivs situationen som så dålig att gränspolis ”inte kan skydda samhället”. Men också att människor som söker asyl får ett felaktigt bemötande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) ska enligt tidningen ha blivit informerad om det preliminära innehållet i rapporten men vill inte ge någon kommentar.

Liselotte Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, säger till Kvällsposten att hon läst ett utkast men att slutrapporten snart ska vara klar. Hon nekar även till att hon skulle ha uttalat sig om att rapporten undanhållits inför valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro