ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport: Regeringen inte feministisk”

Ida Gustafsson · 7 Mar 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016
Margot Wallströms önskan om en feministisk utrikespolitk har inte blivit verklighet, enligt en ny rapport.

Margot Wallströms önskan om en feministisk utrikespolitk har inte blivit verklighet, enligt en ny rapport. Foto: TT


Regeringen skulle ha en feministisk utrikespolitik, deklarerade Margot Wallström. Men enligt en ny rapport har regeringen agerat tvärtom.

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år sedan lovade utrikesminister Margot Wallström (S) en feministisk utrikespolitik, men enligt en ny rapport har löftena inte införlivats. Enligt rapporten som gjorts av tolv organisationer, bland annat Svenska kyrkan, Diakonia och Afrikagrupperna, rapporterar Ekot.

Regeringen har på flera områden agerat tvärtemot löftet om feministisk politik. 

► LÄS MER: Wallström: Sverige ska ha en feministisk utrikespolitk

Bland dem är regeringens förslag på att flyktingar inte ska få återförenas med sina familjer - ett hårt slag mot kvinnor och flickor, enligt Jessica Poh-Janrell som är samordnare för jämställdhet på bistånds- och utvecklingsorganisationen Concord.

– Kvinnor som normalt sett skulle kunna få en säker flyktväg för att kunna återförenas med sina män, som ofta tagit första steget för att ta sig till Europa, de fastnar nu i konfliktområdena, säger hon till Ekot. ► LÄS MER: Wallströms feminism fick Saudiarabien att stoppa taletEtt annat område som identifierats är den svenska vapenexporten till länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna och kränker kvinnors rättigheter. Det minskade svenska biståndet är ytterligare en fråga som slår mot kvinnor i fattiga delar av världen, enligt rapporten. 

Utrikesministern deltar i eftermiddag i en utvärdering av den feministiska politiken där rapporten finns med som utgångspunkt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro