ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport: Tandimplantat ökar nedbrytning av ben

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Turbulensen kring svensk-schweiziska tillverkaren Nobel Biocares implantat började för två år sedan, strax efter produkten hade lanserats på marknaden. En grupp tandläkare i Göteborg slog larm om att tandbenet på deras patienter bröts ned snabbare med Nobel Direct än med äldre implantat. I februari i år beslutade dock Läkemedelsverket att produkten inte skulle dras tillbaka.

Nu har tre experter - Björn Klinge, Per-Olof Glantz och Per Åstrand - gjort en oberoende vetenskaplig granskning. I en rapport till Läkemedelsverket skriver de att benförlusten hos patienterna verkar vara större än förväntat. "Inget bra alternativ"-Vi anser inte att det här implantatet är ett bra alternativ. Samma företag har andra väl beprövade implantat, så det blir patienten som får betala priset, säger odontologiprofessor Björn Klinge vid Karolinska institutet i Solna. -Det är rimligt att patienterna kan välja bort ett sådant här implantat om de står inför en operation. De som redan har implantatet bör se till att deras tandläkare följer upp det noggrant. Om det inte skulle gå bra finns möjligheten att ta bort implantat genom en särskild teknik. I rapporten uppmanas Nobel Biocare att ändra sin produktinformation. Tills detta har gjorts bör inte implantatet marknadsföras över huvud taget, är slutsatsen.

Läkemedelsverket fattar beslut beträffande Nobel Directs framtid på den svenska marknaden tidigast i mitten eller slutet av augusti, uppger verket. Företaget ska svara på rapporten senast den 9 augusti. Kan ha mörklagt granskning I en särskild kommentar skriver experterna dessutom att Nobel Biocare har tillgång till resultat av en ettårig granskning av 50 behandlade fall som inte företaget vill tillkännage, trots att granskarna har bett om det.

Nobel Biocare har ännu inte tagit ställning till expertgruppens rapport och kan därmed inte bemöta den, säger Suha Demokian, informationsansvarig vid bolagets huvudkontor i Schweiz, till TT. -Men vi ska titta närmare på den, naturligtvis. Han säger sig inte heller känna till experternas utlåtande beträffande eventuella mörklagda studieresultat.

Om det skulle visa sig att Nobel Biocare har suttit på information som inneburit att patienter har implantatbehandlats medan företaget har känt till riskerna, väntar enorma skadeståndsanspråk från framför allt USA. Cirka 60 000 personer hade behandlats med Nobel Direct i början av 2006.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro