ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport: Vi blir klokare med åren

Martin Mederyd Hårdh · 1 Sep 2015
Uppdaterad 1 Sep 2015
Äldre personer rör på sig i allt mindre utsträckning, men deras hjärnor håller sig i trim desto längre.

Äldre personer rör på sig i allt mindre utsträckning, men deras hjärnor håller sig i trim desto längre. Foto: All over press


Dagens äldre är i dålig fysisk form – men smartare än någonsin. Nya studier visar att IQ-nivån bland personer över 50 år stiger för varje generation.

klar

Artikellänk är kopierad

Å ena sidan rör dagens generationer allt mindre på sig och blir allt fetare. Å andra sidan har de en mycket högre hjärnaktivitet, långt upp i åldrarna. Efter att ha följt en generation äldre i sex år, mellan 2006 och 2012, kan forskare vid IIASA (International Institute for Appled Systems Analysis) visa att den här generationen äldre är smartare än tidigare. Rapporten presenteras i vetenskapstidsskriften Plos One, rapporterar DN.

LÄS MER
Arne, 77, har lyft en miljon ton

Intelligensnivån har rört sig åt det här hållet över flera generationer – men det här är den första studien som visar att utvecklingen för hjärnan och kroppen inte rör sig på samma sätt. Tankeförmågan påverkas inte nödvändigtvis av ens fysiska status.

IIASA-forskaren Valeria Bordone utvecklar:

– Vi tror att de här avvikande resultaten kan förklaras av förändras livsstil. Livet har blivit mer kognitivt krävande, med större användning av kommunikation och av informationsteknologi även av äldre människor och folk jobbar längre på intellektuellt krävande arbeten. Samtidigt ser vi en nedgång i fysisk aktivitet och ökade nivåer av fetma.

LÄS MER
Ja, det stämmer – du sover mindre ju äldre du blir

Studien mäter de äldres fysik, mental hälsa och hur de bearbetar kunskap och med datan försöker forskare också påvisa att åldern bara är en siffra. Forskningen utgår från att man ska kunna mäta ålder i karaktärsdrag snarare än i antal år man har levt.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Mederyd Hårdh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro