ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport: Så lever svenskarna jämfört med andra i EU

Fredrik Samuelson · 27 Nov 2018
Uppdaterad 27 Nov 2018
I Sverige lever man i genomsnitt i 82,4 år, jämfört med 81 år i EU, enligt en ny rapport från EU-kommissionen och OECD.

I Sverige lever man i genomsnitt i 82,4 år, jämfört med 81 år i EU, enligt en ny rapport från EU-kommissionen och OECD. Foto: IBL


Vi lever längre och bättre än i många andra EU-länder. Det visar en ny rapport från EU-kommissionen och OECD.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige hade med Malta 2016 den längsta friska livslängden i hela EU.

I Sverige lever man i genomsnitt i 82,4 år, jämfört med 81 år i EU. Det visar en ny rapport som jämför hälsan i EU:s 28 medlemsländer, fem kandidatländer och tre EFTA-länder. Sverige har också hög överlevnad för hjärtinfarkt, stroke och cancer.

– Vi vet att Sverige generellt sett presterar väl när det gäller att erbjuda vård till patienter som drabbas av hjärtinfarkt eller cancer. Det är viktigt att erbjuda till exempel cancerdrabbade patienter ett standardiserat vårdförlopp som minskar väntetider och onödigt lidande, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, tillika ordförande för OECD:s hälsokommitté, i ett pressmeddelande.

Tydliga skillnader mellan kön, utbildning och lön

Vi dricker också mindre alkohol än genomsnittet för EU-medborgare, drabbas mer sällan av cancer och har mindre problem med övervikt än i övriga EU.

Rapporten visar på tydliga skillnader mellan kvinnor och män, låg- och högutbildade och vad du tjänar. En 30-årig man i EU med låg utbildning kan förvänta sig att leva åtta år mindre än en man med hög utbildning i samma ålder. Motsvarande för kvinnor skiljer det fyra år.

pil
Sverige och EU i jämförelse

* I Sverige lever man i genomsnitt i 82,4 år. 84,1 för kvinnor och 80,6 år för män. Den genomsnittliga EU-medborgaren har en medellivslängd på 81 år. 83,6 år för kvinnor och 78,2 år för män.* Svenskarna dricker också mindre alkohol än genomsnittet för EU-medborgare, drabbas mer sällan av cancer och har mindre problem med övervikt än i övriga EU. Till exempel drack en vuxen svensk i genomsnitt 7,2 liter alkohol under 2018 jämfört med 9,82 liter för EU-medborgare i genomsnitt.

* Under 2014 led 8,8 procent av männen i Sverige med låg inkomst av kronisk depression jämfört med 3,5 procent av männen med hög inkomst. 13,5 procent av kvinnorna med låg inkomst led av sjukdomen jämfört med 5,5 procent av dem med hög inkomst.* I EU drabbades 8,6 procent av männen med låg inkomst av kronisk depression och 3,5 procent av dem med hög inkomst. För kvinnorna drabbades 12 procent av dem med låg inkomst och 5,7 procent av dem med hög inkomst.* Rapporten visar också att Sverige lägger en högre andel av BNP på kostnader för den psykiska ohälsan än genomsnittet i EU. År 2015 lade Sverige 4,83 procent av BNP jämfört med 4,10 procent i EU.

Källa:  Källa: Rapporten ”Health at a Glance: Europe”

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro