ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapport: Sveriges unga mår allt sämre – kan bero på skolan

David Peterson · 26 Apr 2018
Uppdaterad 26 Apr 2018
Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många.

Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många. Foto: Pixabay/Unspalsh


Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många. Nu visar en ny granskning att ökningen skulle kunna bero på skolan, rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Skolans ökande krav, försämrad elevhälsa och mycket oro pekas ut som möjliga orsaker till att ungas psykiska problem ökar. Det framkommer i en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

– På något sätt känns det som något slags skolpolitiskt misslyckande om man ser den här utvecklingen som har pågått i flera decennier med sämre psykisk hälsa. Att det är en bekymmersam utveckling tycker jag man kan vara enig om, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

Problem så som sömnsvårigheter, irritation, huvudvärk, ont i magen eller ryggen har fördubblats sedan 80-talet. Myndigheten har försökt ta reda på vad som ligger bakom att svenska ungdomar mår sämre än unga i andra länder.

– Ja, vi ligger sämre till. Vi har en mycket mer oroväckande utveckling av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar än i andra OECD-länder, andra länder i Europa framför allt, säger Johan Carlson till radion.

Slutsatsen är att det är skolan som sticker ut. Sedan 90-talet har flera stora förändringar gjorts inom skolan. Bland annat friskolereformen, skolpengen och för ett par år sedan infördes ett nytt betygsystem. Troligtvis finns det ett samband mellan det och de ungas psykiska mående, enligt Johan Carlson.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro