ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rapport: Vart fjärde barn under ett år använder internet

Fredrik Samuelson · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Allt fler barn använder internet och surfplattor.

Allt fler barn använder internet och surfplattor. Foto: Wikimedia Commons


Barn i dag växer upp med internet och användandet kryper ner i åldrarna. Nu visar nya siffror att vart fjärde barn under ett år använder internet i någon form.

klar

Artikellänk är kopierad

Små barn tittar på barnprogram lika naturligt på en surfplatta som på en tv. De har fysiska leksaker, liksom digitala leksaker i form av spel- och lekappar.

Hela 26 procent av svenska barn under ett år använder internet i någon mån, enligt en ny rapport.

– När vi frågade föräldrar hade vi nog inte väntat oss att var fjärde spädbarn skulle använda internet. Men de som blir föräldrar nu har själva vuxit upp i ett digitalt samhälle och har inte samma aversion mot att använda nätet för små barn, säger Måns Jonasson, digital strateg på IIS, Internetstiftelsen i Sverige, som på onsdagen publicerade den årliga rapporten ”Svenskarna och internet”.

För barn under tio år kommer svaren från 397 föräldrar och gäller 597 barn.

Allt vanligare med egen mobiltelefon

Bland ettåringarna använder 37 procent internet i någon form, för tvååringarna är det 79 procent och för fyraåringarna 96 procent. Användandet har ökat snabbt. För fem år sedan använde mindre än hälften av Sveriges tvååringar internet. I dag använder tvååringar nätet som fyraåringarna gjorde för fyra år sedan.

Att vara online varje dag är dock inte lika vanligt. Hälften av tvååringarna var det och endast åtta procent av spädbarnen.

– Det handlar mycket om väldigt enkla spel och appar som är anslutna till internet. Att titta på video ligger också i topp, så det ligger nära till hands att tro att surfplattan mer och mer ersätter tv:n, säger Måns Jonasson.

Men barn är inte enbart passiva tittare. Efter videoklipp är pedagogiska lärprogram vanligast. 48 procent av två- och treåringar skapar också eget innehåll på nätet, som att rita, måla och fota. Spela spel blir mer vanligt först i fyraårsåldern.

När barnen kommer upp i skolåldern öppnas nya möjligheter. 43 procent av sjuåringarna letar information på nätet och 39 procent gör skolarbete via internet. 38 procent av dem har egen mobiltelefon. De använder mest surfplatta för att surfa men för åttaåringarna blir mobilen allt vanligare. 88 procent av tioåringarna har en egen telefon.

Om kritiken: ”Ha en balans”

Samtidigt finns studier som pekar på risker med för mycket skärmtid för barn. Enligt Rikshandboken i barnhälsovård, som tagits fram för barnavårdscentraler, kan det bland annat gälla uppmärksamhet och sömn.

I vår tid har ingen mindre än Apples grundare Steve Jobs sagt att hans barn inte fick använda Ipad hemma och att den kunde påverka dem negativt.

Microsoft-grundaren Bill Gates två barn fick inte någon egen mobiltelefon förrän de fyllt 14 och telefonerna inte fick vara i närheten av middagsbordet.

Apples vd Tim Cook påpekade nyligen att han inte tycker att barn ska använda sociala medier och varnade för en överanvändning.

– Rent spontant tror jag att det är en generationsfråga. Att barn använder det här är något rätt nytt men vi måste lära oss hur vi ska hantera det på bästa sätt. Internet blir ju en del av vardagen och vi måste lära våra barn att ha en balans mellan att vara online och andra aktiviteter, säger Måns Jonasson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro