ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapporten: att sträckkolla tv-serier kopplat till depression

Tobias Berg · 30 Jan 2015
Uppdaterad 30 Jan 2015
Studien visade ett samband mellan streckkollande på tv-serier och att känna sig deprimerad

Studien visade ett samband mellan streckkollande på tv-serier och att känna sig deprimerad Foto: All over press


klar

Artikellänk är kopierad

Att sträckkolla på sin favoritserie ses för det mesta som ett ofarligt nöje. Men en ny amerikansk studie pekar ut en koppling mellan sträckkollandet och depressioner.

Amerikanska CBS har tagit del av studien där forskare har analyserat tv-vanorna hos 316 personer i åldrarna 18 till 29. Deltagarna fick också svara på frågor om hur ofta de känner sig deprimerade och ensamma. Det forskarna fann var att de som tittade mer på tv oftare var deprimerade och kände sig ensamma. Forskarna hittade även många av de som tittade mycket på tv hade problem med självkontrollen och inte kunde motstå att titta vidare även om de hade andra viktiga saker att göra.

Enligt forskarna så är sträckkollande av tv-serier, definierat som att se mellan två och sex avsnitt av samma serie i följd, drivet av samma impulser som andra beroenden som alkohol eller droger och aktiverar hjärnans belöningssystem på ett liknande sätt. De menar också att beteendet inte bara gör oss mindre produktiva utan även kan vara skadligt för hälsan eftersom de gör oss fysiskt inaktiva.

Men allt är inte negativt. Forskarna menar även att sträckkollandet kan vara ett sätt att knyta an till andra.

– Att sträckkolla låter tittare delta i en konversation om programmet med sina vänner. De ger dem en känsla av samhörighet, skriver de bland annat i studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro