ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rapporter: Tjetjenien har öppnat koncentrationsläger för homosexuella män

Linnéa Borgert/NatalieDemirian · 5 Apr 2017
Uppdaterad 11 Apr 2017
"Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar", säger Alvi Karimov, talesperson för president Ramzan Kadyrov (på bild), till nyhetsbyrån Interfax.

"Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar", säger Alvi Karimov, talesperson för president Ramzan Kadyrov (på bild), till nyhetsbyrån Interfax. Foto: TT/Montage


De senaste dagarna har det kommit chockerande rapporter om hur homosexuella män förföljs och torteras i Tjetjenien. Enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta spärras män in i koncentrationsläger, där de bland annat utsätts för elchocker.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad händer?

Över hundra män i den ryska delrepubliken Tjetjenien har gripits, torterats och i minst tre fall dödats de senaste veckorna – för att de är eller misstänks vara homosexuella. Det rapporterar den ryska tidningen Novaja Gazeta. Tidningen har pratat med flera av de utsatta som berättar hur de tillfångatagits, blivit hånade och torterade med elchocker och våld. Situationen bekräftas av RFSL, som har varit i kontakt med ryska hbtq-organisationer. Enligt Novaja Gazeta skickas männen som myndigheter misstänker är homosexuella till koncentrationsläger, något som bland andra The IndependentDaily Mail och Metro UK skriver om. Lägret som de skickas till ska ligga utanför staden Argun.

Det finns också förfärande uppgifter om att homosexuella män har begravts levande. En hjälparbetare på ett hbt-center i Moskva, som Göteborgsposten har pratat med, berättar att några av de män som har flytt vittnar om det, men hbt-centret har inte kunnat få uppgifterna bekräftade.

En man berättar för Novaja Gazeta hur polisen går igenom de gripnas telefoner för att hitta fler homosexuella män. Enligt RFSU tvingas männen, genom tortyr, att uppge namn på andra homosexuella män som de känner till. Att komma ut som homosexuell i Tjetjenien är lika med en dödsdom, enligt Novaja Gazeta.

Vad säger regimen om det?

De förnekar. Alvi Karimov, talesperson till Tjetjeniens president, kallar tidningens uppgifter för lögnaktiga. Enligt honom finns det nämligen inga homosexuella personer i delrepubliken.

President Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord.

– Om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, säger Alvi Karimov till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt TT.

Hur kom det upp till ytan?

Människorättsaktivister fick höra att män, som de kände som homosexuella, försvann och Jekaterina Sokirjanskaja, samordnare i Moskva från International Crisis Group, fick flera telefonsamtal från Tjetjenien om att det pågick en ”utrensningsaktion”, rapporterar SR.

Hur reagerar Ryssland?

I måndags sa Dmitri Peskov, president Vladimir Putins talesperson, till CNN att det är en fråga för polisen och inte för Kreml. ”Dessutom vet vi inte hur mycket av det här som är sant. Jag är inte någon expert på icke-traditionella sexuella läggningar”, säger han.

Samtidigt jobbar ryska hbtq-organisationer för att hjälpa de drabbade i Tjetjenien. Enligt Novaja Gazeta har man upprättat en ”hotline” dit man kan ringa för att få hjälp. Många flyr från Tjetjenien, enligt tidningen, till andra delar av Ryssland. I Ryssland är det också olagligt att öppet visa sin homosexualitet.

Hur reagerar Sverige?

På tisdagen startade Regnbågsfonden en akut insamling.

– Det var alldeles häromdagen som vi fick de förskräckliga nyheterna. Ryktena var så hemska att vi inte kunde tro det var sant. Vi valde att se om vi kunde få det bekräftat och har även hört med våra kontakter i Moskva. Där har de till och med fått rapporter om flera som begravts levande och de behöver mat och boende för dem som nu flyr från Tjetjenien, säger Jonas Gardell till Göteborgsposten.

RFSL påpekar att det är viktigt med ett internationellt tryck på president Putin.

– Jag förväntar mig att den svenska regeringen använder de arenor den har tillgång till för att påverka Ryssland att göra detta och verka för att de hbtq-personer som hålls fångna släpps fria. Den ryska regeringen måste agera för att stoppa den utrensning av homosexuella som pågår i Tjetjenien och tillåta oberoende internationella experter att utreda händelserna, säger vice förbundsordförande Magnus Kolsjö i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert/NatalieDemirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro