ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasar mot Lexbase: Kan förstöra mina barns liv”

Karolina Skoglund · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Den omdebatterade sajten Lexbase har haft tre miljoner besök på två dagar. Det gör Pia rädd och förbannad. Om någon av dessa skulle vara hennes barn kommer deras liv att rasera – eftersom de inte vet om att deras pappa suttit i fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Sajten Lexbase publicerar domar på nätet. Under de senaste dagarna har Lexbase fått hård kritik.
Sajten Lexbase publicerar domar på nätet. Under de senaste dagarna har Lexbase fått hård kritik.Foto: TT

Pia har två tonårsbarn. Inget av dem vet om att deras pappa har suttit i fängelse vid två tillfällen. Genom den kritiserade sajten Lexbase, som hänger ut brottslingar, kan hennes hemlighet nu vara avslöjad. På bara två dagar har tre miljoner besökt sajten.►LÄS MER: Trafiken knäckte Lexbase

– Jag har velat skydda mina barn genom att inte berätta något. Registret kan sabba allt. Det kan förstöra mina barns liv. Om de inte söker i det själva kan deras kompisar göra det och det skulle nästan vara ännu värre, säger hon.►LÄS MER: Advokaten hoppar av Lexbase

Som försvar säger Lexbase själva att de närmast anhöriga ofta vet om ifall någon i deras närhet hamnat i tvist med rättvisan. Skitsnack, tycker Pia.

– Det finns fäder och mödrar som gör saker som barnen inte ska veta om. Att jag inte berättat handlar om de inte ska få en psykisk press. Men nu blir det nästan ännu värre. Vad kommer mina barn att säga om de får reda på det här från annat håll än mig nu?

Hon anser att vissa uppgifter inte borde få vara så lättillgängliga som de nu blivit. 

– Det har inte varit lätt för oss och så ska ett sådant här företag få göra det ännu värre. Åtminstone för barnens skull. Det borde inte få vara tillåtet. 

►LÄS MER: Oskyldiga hängs ut i register över brottslingar►Han hängs ut i nya registret: ”Det är förjävligt.” Pia är även övertygad om att det finns fler familjehemligheter som kommer att flyta upp till ytan genom registrets existens.

– Jag har vänner som, precis som jag, dras till farligare män. Det finns mycket som de inte berättat för sina barn, av förståeliga skäl. Jag tror att det finns många som kommer att kunna bli mobbade och utsatta på grund av det här.

FOTNOT: Pia heter egentligen något annat. ►LÄS MER: Omöjligt att ingripa mot kritiserad sajt

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro