ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasfrågan en het potatis i USA-valet

Josh Cornfield · 26 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I Ohio är känslorna kring rasfrågan splittrade. Outtalad oro för att ha en svart man som president samsas med farhågor att han ska bli mördad just för att han är svart.

I Ohio är känslorna kring rasfrågan splittrade. Outtalad oro för att ha en svart man som president samsas med farhågor att han ska bli mördad just för att han är svart.


klar

Artikellänk är kopierad

Paul Dobner säger att han inte är rasist.– Jag har växt upp med några av de bästa svarta människorna, säger den 44-årige trädgårdsmästaren från Columbus, Ohio.

– Men av någon anledning har jag haft några dåliga erfarenheter på sistone.

På jobbet råkade han i bråk med en svart man och hamnade i domstol, anklagad för misshandel.

Där hävdade mannens granne att hon hört Dobner kalla denne för ”boy”. Dobner säger att hon begick mened.

Vad som än hände på den där gatan i Ohio säger Dobner att han numera lever med en känsla av misstro – och att det kan räcka för att avhålla honom från att lägga sin röst på Barack Obama på valdagen.

I Ohio omfattar rasfrågan känslor längs hela tonskalan, från outtalad oro för att ha en svart man i Ovala rummet, till far-hågor att han ska bli mördad just för att han är svart. Från kvinnan som är rädd att hennes Obamaskylt ska bytas ut mot brinnande kors, till frågeställningen bland svarta: ska vi rösta på Obama bara på grund av hans hudfärg?– Rasfrågan kommer alltid att vara viktig i det här landet, men som det finansiella läget ser ut tror jag inte att den blir avgörande den här gången, säger Harry Franklin, 49.

En statsvetarprofessor menar att ras fortfarande spelar en roll här.– Det finns en kärngrupp av äldre, vita etniska väljare som på sätt och vis kommit att acceptera rasmångfalden i USA, men fort-farande inte är beredda att baxa fram en afroamerikansk president, säger Christopher Duncan, chef för statsvetenskapliga institutionen vid University of Dayton.

Heather Shepherd med ”Big O”-burgaren på Fireside Restaurant i Georgetown, Ohio.
Heather Shepherd med ”Big O”-burgaren på Fireside Restaurant i Georgetown, Ohio.Foto: Josh Cornfield

Burgare i centrum för rasdebatt

OBAMABURGARE. ”Big O”-burgaren från Fireside Restaurant är en flottig skapelse med två hamburgerbiffar ovanpå varandra, dränkta i majonnäs och saltgurka.

Tidigare den här månaden blev den en symbol både för Barack Obamas chanser att knipa väljare i städerna runtom i staten, och för en kvardröjande rasism.– Folk kommer in här och säger ”ska ni förvandla stället till en moské?”.

Det säger servitrisen Heather Shepherd en vecka efter att Obama stormade in på matstället, skakade hand och lämnade med en burgare och en bit kokospaj.– ”N-ordet” flyger runt en hel del i Brown County. Många säger det inte öppet, men deras ansikten utrycker det.

Veckan därpå döpte matstället om sin ”Big O”-burgare till ”Big Obama” och sålde massor, berättar Shepherd.

En del kunder var inte lika nöjda, utan hoppades att Obama satte sin burgare i halsen.

I sina försök att uppvakta väljarna i Ohios småstäder och på landsorten använde Obama besöket på matstället för att visa att han förstår småstads-Amerika och dess problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Josh Cornfield
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro