ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasistattack mot Tenstas ofödda barn: Blir upprörd”

Evelina Pålsson · 25 Jan 2016
Uppdaterad 26 Jan 2016
Enligt Jenny Nordlander är det viktigt att aldrig acceptera de rasistiska kommentarerna.

Enligt Jenny Nordlander är det viktigt att aldrig acceptera de rasistiska kommentarerna. Foto: adamtensta/TT Nyhetsbyrån


Efter att Jenny Nordlander bloggat om Adam Tenstas låt Svart Bäbis”, som är skriven till barnet de väntar, fick hon motta rasistiska kommentarer och tweets. "Jag är inte förvånad, men jag blir alltid upprörd" säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Nordlander är chefredaktör på Nöjesguiden och har under sin karriär som journalist blivit van att få hatiska kommentarer. Det är inte heller första gången som hon får motta hatiska och rasistiska kommentarer angående att hon och Adam Tensta är ett par eller att de väntar barn.

– Jag brukar skriva på bloggen när jag tänker på något och känner att jag har något att säga, säger Jenny Nordlander.

Blogginlägget handlar om hennes tankar kring Adam Tenstas låt ”Svart Bäbis” som han skrivit till deras barn som är beräknat i maj. I blogginlägget berättar hon om hur hon kan förstå men aldrig helt relatera till hur det är att vara mörkhyad minoritet och hur det är att bli utsatt för olika typer av förtryck på grund av sin hudfärg.

”Det är så hemskt men det känns samtidigt inte verkligt. Inte på samma sätt som när jag tänker att mitt barn kan födas som flicka. Då blir jag rasande. Min beskyddarinstinkt gör att adrenalinet pumpar och jag får småpanik över hur jag ska förbereda henne på vad det innebär”, skriver Jenny Nordlander på bloggen.

Längre ned i inlägget skriver hon:

”Det här förstår Adam också, men precis som jag inte kan relatera till att vara svart kan han omöjligt veta hur det är att vara kvinna.”

– Jag skrev det här inlägget för drygt en vecka sedan och fick en omgång med kommentarer då. Men i helgen kom det en omgång till, säger hon.

Jenny Nordlander är van att få rasistiska kommentarer men hon blev fundersam över varför det kommit i två omgångar. Det visade sig att Dagens media publicerat en artikel om att hon pryder omslaget till ”Svart Bäbis” och att Avpixlats chefredaktör skrivit om artikeln i en Tweet. Efter tweeten trillade hatiska kommentarer som ”hoppas ni inte blir besvikna på ungen om den inte är svart nog i era ögon” och ”hoppas att du kommer att trivas som ensamstående mamma då din ap-man lämnar dig” in på hennes blogg.

– När jag fick reda på att artikeln nämns i avpixlat snubbens tweet så var det självklart varför jag fick en andra omgång med kommentarer, säger hon. Adam frågade om han fick lägga upp kommentarerna på Twitter.

Jenny sa ja eftersom hon vill att beteendet ska uppmärksammas så att fler förstår hur rasismen faktiskt ser ut.

– Det är lätt att man blir avdomnad och så van att man inte reagerar. Men jag blir alltid upprörd. Jag vill inte försöka anpassa mig till den världen då det är som att säga att kommentarerna är okej. Det är inte jag som ska förändra mig, säger Jenny Nordlander.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro