ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasistattacken mot Victor, 20: Det var som fan, du kunde svenska”

Emmelie Wallroth · 5 Mar 2015
Uppdaterad 16 Mar 2015

När Victor Ganguly, 20, såg att den äldre damen flyttade på hans väska på tunnelbanan frågade han varför hon inte bett honom att flytta den själv först. Hon sa 'det var som fan, du kunde svenska, haha'”, berättar Victor.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hon sa 'det var som fan, du kunde svenska, haha'. Det sa hon utan att titta på mig och fortsatte sedan att läsa tidningen”, berättar Victor Ganguly, till höger. Bilden på tunnelbanan har ingenting med texten att göra.
”Hon sa 'det var som fan, du kunde svenska, haha'. Det sa hon utan att titta på mig och fortsatte sedan att läsa tidningen”, berättar Victor Ganguly, till höger. Bilden på tunnelbanan har ingenting med texten att göra.Foto: TT/Privat

När Victor Ganguly, 20 i Stockholm, var på väg till jobbet på onsdagsförmiddagen klev en äldre dam på tunnelbanan vid Gullmarsplan.

– Jag hade min väska på sätet bredvid mig som jag brukar ha när det inte är så mycket människor på tunnelbanan, berättar Victor.

Plötsligt ser han i ögonvrån att damen håller i handtaget till hans väska.

– Det var inte som att hon försökte fånga min uppmärksamhet, utan hon tog min väska, lade den på golvet och började läsa sin tidning.

Victor tog upp sin väska och placerade den i sitt eget knä. Han kände att han blev irriterad på att damen inte gjort honom uppmärksam på att hon ville sitta just där och sa ”du kunde ha frågat mig om jag kunde flytta på väskan”.

– Då kom responsen som fick mig att hamna i chock. Hon sa ”det var som fan, du kunde svenska, haha”. Det sa hon utan att titta på mig och fortsatte sedan att läsa tidningen, säger Victor.

Han stelnade till och visste inte vad han skulle göra. I stället reagerade flera resenärer runt omkring och en kille som satt mittemot Victor ska ha sagt ”menar du allvar nu?” till den äldre kvinnan.

– ”Man kan ju inte förutsätta att alla mörka människor kan svenska”, svarade hon då. Jag tittade henne i ögonen och då frågade hon mig vad jag glodde på.

Victor och killen som satt mittemot reste sig upp. Och plötsligt följde ytterligare tre resenärer deras exempel. De gick längre bak i tågvagnen och hittade nya platser.

– Jag ser ut som jag gör, det är ett faktum, och jag har hört om många tillfällen då folk blivit rasistiskt behandlade, men någonting sådant här har aldrig hänt mig.

Victor tackade killen som hade konfronterat damen och känner sig tacksam mot att flera resenärer valde att lämna sina platser i tunnelbanan.

– Det kändes fantastiskt att få det stödet. Det var en personlig vinst för mig som svensk när jag såg att man tog ställning genom att bara gå. Det kändes som att det var så sjukt självklart för dem. Det var det absolut bästa sättet man hanterade situationen på, säger Victor.

Senare under dagen skrev han ett inlägg på Facebook om händelsen.

”Rasism finns och har intensifierats de senaste åren, men hur människor reagerar, det är det som är viktigt. Denna situation är en av många definierande ögonblick för vår kollektiva självbild, och det Sverige jag såg idag visade att rasism inte längre har en plats i samhället. Det gör mig stolt och tacksam över att vara svensk”, skriver han bland annat i inlägget.

Har du också råkat ut för vardagsrasism? Kontakta Metros reporter på [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro