ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasistiskt klotter på skolor i Stockholm

Emmelie Wallroth · 10 Mar 2014
Uppdaterad 10 Mar 2014
Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.  

Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.   Foto: Urban Brådhe


Under helgen har flera skolor i Stockholm utsatts för rasistiskt klotter. Och enligt experten Anders Bergman kan klottret vara en effekt av helgens attack i Malmö. Risken är att det trappas upp ännu mer”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Även Vasa Real i Stockholm utsattes för en klotterattack, där bland annat antisemitiska slagord skrevs på väggarna.
Även Vasa Real i Stockholm utsattes för en klotterattack, där bland annat antisemitiska slagord skrevs på väggarna.Foto: Urban Brådhe
Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.
Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.Foto: Urban Brådhe
Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.
Cybergymmnasiet i Stockholm klottrades ner med hakkors.Foto: Urban Brådhe

Elever vid både Vasa Real och Cybergymnasiet möttes av rasistiskt klotter när de kom tillbaka till skolan efter helgen. Bilder på hakkors och nazistiska budskap spreds som en löpeld på Twitter under måndagsmorgonen.

►S-toppen: ”Kan finnas en svensk Breivik bland de här grupperna” På Vasa Real finns ett judiskt högstadium som består av tre klasser och där hade man bland annat klottrat ”Judesvin” på skolans väggar.

”Flera skolor i Vasastan har blivit utsatta för klotter med svastikor. Fruktansvärt och oacceptabelt”, twittrar Johanna Engman, stadsdelsdirektör vid Norrmalms stadsdelsförvaltning i Stockholms kommun.

Och enligt Anders Bergman, författare och expert på europeisk höger- och vänsterextremism, kan klottret vara en effekt av helgens händelser i Malmödär tre män nu sitter anhållna för försök till mord. Polisen vill inte spekulera i bakgrunden till dådet i nuläget, men männen har utpekats som nazister och på Svenskarnas partis hemsida bekräftas att medlemmar var med under våldsamheterna i Malmö i helgen, skriver TT.

–  Det som hände i Malmö är väldigt allvarligt.  Det kan vara så att klottret är en markering, att de vill visa att de är organiserade. Ett slags revirtänkande, säger Anders Bergman.

Han säger att det rasistiska våldet har trappats upp den senaste tiden.

– Vi ser att grupperna blir alltmer aktiva och att det här trappas upp. Man kan säga vad man vill om Kärrtorp, men det var exceptionellt för Sverige. Risken är att det trappas upp ännu mer på grund av det som händer.

Att man har valt att klottra på just skolor tror han inte är en tillfällighet.

– De rekryterar medlemmar på skolorna. Det man försöker göra nu är att skrämma människor.

Anders Bergman är rädd för att det finns en risk att folk kan börja vänja sig vid den här typen av händelser.

– Folk vänjer sig vid den här typen av extremister. Vi måste börja ta det här på mycket större allvar.

Och nu tar skolborgarrådet nya krafttag mot hatpropagandan och menar att ”attackerna är fullkomigt oacceptabla”.Händelsen är anmäld och polisen har under måndagsförmiddagen varit på plats vid Vasa Real och dokumenterat klottret. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt, särskilt för Vasa Real som har judiska klasser. Det är gräsligt för barnen som mötte det här på morgonen, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholm.

Enligt henne ska man nu satsa på ökad bevakning kring skolorna.

– Dels ska allting dokumenteras. När det inträffar såhär på flera ställen så är det också lättare att säkra spår för att ta reda på om det är samma förövare. Sedan ska de bevakningsföretag vi använder oss av öka ronderingarna vid skolorna nattetid, säger Lotta Edholm.

LÄS MER:

Tusentals samlades i protest mot nazistiskt våld

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro