ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rasmus, 11, ville ha sedel med Zlatan – skrev brev till Löfven

Ida Gustafsson · 10 Nov 2015
Uppdaterad 10 Nov 2015
Rasmus skrev ett brev till statsminister Stefan Löfven där han föreslog att en tiokronorssedel med Zlatan ska införas.

Rasmus skrev ett brev till statsminister Stefan Löfven där han föreslog att en tiokronorssedel med Zlatan ska införas. Foto: Privat


Rasmus i Kalmar tyckte att Zlatan skulle få en tiokronorssedel i samband med sedelbytet. Han skrev till statsminister Stefan Löfven (S) och presenterade sin idé. Zlatan har tio på sin tröja och för att det är den enda myntet som inte ska ändras på”, skrev Rasmus Delborn Millward.

klar

Artikellänk är kopierad

Rasmus Delborn Millward, 11, i Kalmar ville att Zlatans ansikte skulle finnas på framsidan. Baksidan skulle prydas av den berömda cykelsparken som Ibrahimovic gjorde i matchen mot England. Rasmus skrev även att ifall statsministern ville kunde de ändra designen. 

– Vi hade precis läst om nya sedlarna i skolan. Jag tyckte att det var tråkigt att alla var döda utom kungen. Så jag tyckte det var kul att Zlatan skulle vara med på en tiokronorssedel, säger han till Metro. 

”Varför just tian? Jo, både för att Zlatan har tio på sin tröja och för att det är den enda myntet som inte ska ändras på”, förklarar Rasmus i brevet. 

Han inledde brevet till statsministern med att skriva ”Jag vet att du har mycket att göra och kanske inte tid att svara eller läsa det här brevet”. Men det hade Löfven, som skickade ett svar efter någon vecka. 

– Det var ju coolt, jag räknade inte med det riktigt.  

Statsministern tackade för brevet och förklarade att han inte ansvarar över landets mynt och sedlar. Löfven skrev också att han tycker det är bra med en tiokrona än en sedel.  

Vad tycker du om hans svar?

– Jo, det var väl helt okej. Hade inte väntat mig ett svar när jag skickade. Han skrev att det är riksbanken som beslutar om det. Han tycker en tiokrona är mer effektiv än en sedel. 

Varför vill du ha just en tiokronors-sedel?

– En sedel är bättre än mynt för att det känns lite mer plockigt, de känns mer lättare. Jag vet inte varför jag tycker så, jag bara tycker 

Jag förstår att du är ett Zlatan-fan. Spelar du själv fotboll? 

– Jag spelar för nuvarande back. Fast jag vill vara anfallare. 

I slutet av samtalet säger Rasmus:  – Jag vill lägga till en sak, jag vill rikta ett tack till min bonuspappa Anders Gallvander, för utan honom hade jag inte börjat spela fotboll. 

Rasmus brev till statsministern

Hej Stefan. 

Jag vet att du har mycket att göra och kanske inte har tid att svara eller läsa det här brevet. Men jag har ett förslag nu när vi ändå ska byta våra sedlar och få nya valörer och allt mitt förslag är att skaffa nya tio koronor sedlar med Zlatan Ibrahimovic på. Jag har även en design idé på framsidan är Zlatans ansikte och på baksidan är det en bild av när han gör cykelsparken mot England. Så klart får ni ändra designen. Om du vill ha en namn insamling säg bara till tack för att du tog dig tid att lyssna på mig förresten min adress är XXXX Kalmar.  Mvh, Rasmus Delborn Millward. 

Statsministerns brev till Rasmus

Hej Rasmus! 

Tack för ditt brev. Vad glad jag blir att du ville skriva till mig. 

Visst har jag mycket att göra men jag vill ändå svara på ditt brev. Du förelsår att det borde bli en ny tiokronorssedel med Zlatan på. Jag minns när vi hade tiokronorssedlar senast, då var det en bild på kung Gustav VI Adolf. Dessa sedlar togs bort 1990 när tiokronan kom. Det är Riksbanken som ansvarar för de mynt och sedlar vi har i Sverige, men jag tycker själv att det är rätt bra att vi har ett mynt i stället för beloppet tio kronor. 

Däremot vet jag att det finns frimärken med Zlatan. De tycker jag är jättefina och dessutom visar ett av dem Zlatan när han gör sin berömda cykelspark som du vill ha på sedeln. 

Tack igen för ditt brev!

Med vänlig hälsning,  Stefan Löfven

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro