ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ratades till Ikeas reklamfilm – för att han var svart

Valerie Kaspersen · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
Castingbolaget ska ha nekat skådespelaren en roll i reklamfilmen på grund av hans hudfärg.

Castingbolaget ska ha nekat skådespelaren en roll i reklamfilmen på grund av hans hudfärg. Foto: Henrik Isaksson/IBL


“Han kan inte vara svart för den grekiska marknaden, ledsen. Mejlet var tänkt till agenten, men hamnade i stället i skådespelarens inkorg.

klar

Artikellänk är kopierad

I november var det tänkt att Ikea skulle göra en reklamfilm som skulle sändas i Grekland inför Black Friday. De gav ett castingbolag uppdraget att hitta skådespelare, rapporterar SVT.

Den svenska skådespelaren och ståuppkomikern spelade in sig själv och skickade in ansökan. Dagen därpå fick han avslag där det förklarades att han inte kunde vara svart, då det inte passade den grekiska marknaden. – Ibland söker man en blond man. Ibland söker man en mörkhyad kvinna, en asiat eller sydamerikan. Det är inget konstigt med det i sig. Det olyckliga är hur det formulerades sedan när han fick ett negativt besked, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea till SVT.

Det är inte första gången Ikea är i blåsväder när det gäller deras reklamer. I Saudiarabien 2012 släppte man en katalog helt utan kvinnor, vilket Metro avslöjade, och förra året släpptes en specialversion utan kvinnor i katalogen i Israel.

Jacob Holmström ber om ursäkt för formuleringen å castingbolagets vägnar, men avvisar att det här fallet skulle ha någonting med tidigare kontroverser att göra. – Det är ju ett misstag på det sättet att det inte funnits något ont uppsåt någonstans, så vi ber verkligen om ursäkt, säger Jakob Holmström till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro