ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt att ta ut högre hyra vid uthyrning

Matilda Bjerlöw · 4 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
Det kan bli dyrare att bo i andra hand från och med den 1 februari. Detta för att försöka råda bot på bostadsbristen.

Det kan bli dyrare att bo i andra hand från och med den 1 februari. Detta för att försöka råda bot på bostadsbristen. Foto: Scanpix


Från den 1 februari nästa år kan det bli dyrare att bo i andrahand. Civilutskottet sade i dag ja till regeringens förslag att andrahandsuthyrare ska få bestämma hyran friare än idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Syftet med ändringen är att förenkla reglerna för privatuthyrning och att uppmuntra till uthyrning på orter där det råder bostadsbrist.

Hyresgästen kommer fortfarande att kunna pröva hyran via hyresnämnden, men kommer inte längre kunna få tillbaka några pengar retroaktivt.

Förslaget går igenom med stöd av Sverigedemokraterna och lagen omfattar såväl bostadsrätter som egna hem och ägarlägenheter.

"Nästan 25 000 bostäder i Stockholms län står tomma och skulle kunna hyras ut i andra hand", skrev Carina Herrstedt (SD), ledamot i civilutskottet, i en motion i september, och fortsatte:

"En bidragande orsak till att många avstår från att hyra ut i andra hand är att det inte lönar sig och att oförutsägbarhet råder beträffande avtalad hyra eftersom hyresgästen kan överklaga, och att detta kan resultera i återbetalningsskyldighet retroaktivt."

Däremot avslår en majoritet i civilutskottet regeringens förslag att en bostadsrättsinnehavare ska kunna hyra ut sin lägenhet utan att ange några skäl. Samtycke från styrelsen i bostadsrättsföreningen kommer att behövas även i fortsättningen.

Den 18 december fattar riksdagen det slutgiltiga beslutet, men det är ovanligt att de går emot utskottets förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro