ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt kläder ökar din chans att få jobbet

Mary Örnborg · 10 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka på bilden för att göra den större. 

Klicka på bilden för att göra den större.  Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

Är du kallad till en anställningsintervju? Tänk då igenom så att du är rätt klädd. Helhetsintrycket av dig består nämligen till stor del av klädvalet du gör. Att klä sig rätt inför en anställningsintervju behöver inte betyda att man måste ut och shoppa en helt ny garderob. Tumregeln är i stället att man klär upp sig ett snäpp över den klädseln som gäller för dig till vardags.

Är du en typiskt jeans- och t-shirttyp kan du komplettera vardagsklädseln med en snygg men ändå diskret kavaj. Accessoarer i form av smycken, bälten och väskor kan också ge ett mer välklätt intryck – här gäller det dock att inte sticka ut för mycket med alldeles för galna accessoarer utan välj dem med förnuft.Metros modeexpert Frida Fahrman har stajlat Metro Tekniks modeller, Mia och Kristoffer, från vardagsklädda till ”rätt” klädda inför en anställningsintervju. Frida valde att klä upp Mia i en kavaj, sydd utifrån ett herrsnitt, i kombination med en klänning.

– För tjejer är det i höst helt rätt att välja en herrkavaj som är skräddad för tjejer. Kavajen kan man enkelt ta av sig om man tycker att det känns fel när man kommer till intervjun. De svagt mönstrade strumporna är ett bra alternativ till färgsprakande kläder – det är distinkt men ger ändå den där extra lilla touchen och skapar en snygg helhet i stilen.Kristoffer fick ett par finjeans och kavaj över en mer färgrik skjorta.– Det är absolut inte fel att använda lite starkare färger under kavajen så länge hela stilen harmoniserar i en enhetlighet. Dessutom behöver man inte vara rädd för att använda tygskor, det funkar alldeles utmärkt så länge det hänger ihop med resten av stilen, säger Frida Fahrman.

Vem är bäst klädd?

 OMDÖME. Imagekonsulten Linda Stålgren har analyserat stilarna på Metro Tekniks modeller. Och här är hennes omdöme:– Kommer man till en intervju till exempelvis en ingenjörstjänst klädd som Mia på före-bilden är risken stor att chansen att få jobbet åker ner i källaren direkt. Stilen är nonchalant och signalerar att man egentligen inte är ute efter jobbet man söker, säger Linda Stålgren, imagekonsult på svenska Stylistskolan i Trollhättan.Kristoffer skulle däremot klara sig bättre med sin vardagsklädsel.– Men det beror helt och hållet på vilken typ av jobb han söker. Söker han ett webbjobb så funkar hans kläder eftersom han ser prydlig ut och hans stil är enhetlig. Till en högre befattning skulle dock inte det här klädvalet göra sig lika bra.

På efter-bilderna har Mia den vinnande stilen.– Det ser proffsigt ut och färgvalet är helt rätt och hänger ihop fint. Men kavajen gör henne lite stor. Kristoffer däremot skulle behöva ett par byxor som satt åt lite mer.

För en mer sammanhängande stil hade jag nog valt en vit eller en blå skjorta till kavajen och byxan. I det stora hela är hans stil fortfarande lite för slapp, säger Linda Stålgren.

METRO TEKNIK FRÅGAR. Vilken klädkod gäller på ert företag? Klicka på bilden för att göra den större.
METRO TEKNIK FRÅGAR. Vilken klädkod gäller på ert företag? Klicka på bilden för att göra den större.
klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro