ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt läge att få ner räntan

Marcus Carlsson · 2 Okt 2012
Uppdaterad 2 Okt 2012

Bankernas marginaler på bostadslånen är nu högre än vad de varit på tio år. Då menar experterna att det är läge att pruta.

klar

Artikellänk är kopierad

Rätt läge att få ner räntan 
  Michaela af Winkerfelt, 35, Trelleborg, och Henrik Sorbring, 36, Malmö, har nyligen försökt pruta ner sina bolåneräntor - utan större framgång. – Jag kände att bankerna inte alls var tillmötesgående. Har man många miljoner att flytta kanske man är av intresse, men för en vanlig arbetare som jag var det svårt, säger Henrik Sorbring.
Rätt läge att få ner räntan Michaela af Winkerfelt, 35, Trelleborg, och Henrik Sorbring, 36, Malmö, har nyligen försökt pruta ner sina bolåneräntor - utan större framgång. – Jag kände att bankerna inte alls var tillmötesgående. Har man många miljoner att flytta kanske man är av intresse, men för en vanlig arbetare som jag var det svårt, säger Henrik Sorbring.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Det här är siffror från Finansinspektionen, och när svenska myndigheterna går ut och säger att bankerna aldrig har tjänat så här mycket pengar så är det absolut läge att ringa och pruta, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Och det kan löna sig kraftigt att just lyfta luren och ringa sin bankman. En undersökning gjord av Comboloan.se, där privatpersoner rapporterat in sina förhandlade räntor för september, så har de bästa förhandlarna fått ner sin rörliga bolåneränta till 2,50 procent. Det är en minskning på 1,25 procentenheter jämfört med den genomsnittliga räntan på samma bank.

– Snittsvensken som prutar sparar ungefär 9 000 kronor per år. Det brukar bli ungefär 1 000 kronor per samtal och det är ganska bra betalt, säger Claes Hemberg.

Experternas tips: Så prutar du på räntan

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken:

– Först ska man kolla vad man har för nuvarande ränta innan man tar kontakt med flera olika banker. Innan man träffar den bank man sedan valt ska man ha jämfört vad ens grannar och vänner betalar för motsvarande lån. Ta också reda på hur länge rabatten gäller.

Claes Hemberg, spar- ekonom på Avanza Bank:

– Det kan vara bra att inte välja en bunden ränta, för då kan man inte pruta framöver. Välj en rörlig ränta och en rabatt som sträcker sig över en längre tid. Olika bankmän har olika förhållningsregler. Du upptäcker snart om det är en person som är värt att snacka vidare med. 

Ulrika Holmberg, doktor i ekonomi vid Göteborgs universitet:

– Det finns mycket att tjäna på att vara aktiv och inse att man är en värdefull kund för banken. Har du mycket placerat i banken kan du dra fördel av det när du förhandlar fram din bolåneränta. Men ibland är det klokt att placera ut sig på flera banker. 

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro