ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt plats för dansk tradition

Karin Ericson, krogskribent · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016

På andra sidan bron finns julefrokosten, som påminner om svenskt julbord. På Michelin-omnämnda Aamanns serveras det på macka.

klar

Artikellänk är kopierad

Rätt plats för dansk tradition
Rätt plats för dansk tradition

Öresundsbron är orsaken till en hel del kärleksförhållanden mellan grannländerna. Själv har jag spenderat flera julhelger på danska sidan och blivit bjuden på gammeldansk till frallan på morgonen. Precis enligt klyschan. Relationen sprack men bron står kvar och jag har gjort det till tradition att åka över för att spisa traditionell dansk julefrokost. I år föll valet på Aamanns på Nørrebro.

Julefrokosten, danskarnas jullunch har likheter med ett svenskt julbord med sill till en början och övergång till kött. Men allt serveras på bröd. LCHF-aren får det svårt i Danmark. Sillen ska läggas på rågbröd, kallskuret på rågbröd, till och med den friterade spättan med curryröra läggs på en macka. Ett så kallat smørrebröd. Från början var smørrebröd en typisk dansk arbetarlunch. Nu förknippas det ofta med fet mat, mycket majonnäs och dåliga råvaror och halvfabrikat direkt från industriburkar. Men motsatsen finns.

Aamanns började som en modern smørrebrödsdeli. Nu har de både restaurang i Nørrebro och i New York. Och om en restaurang blir omnämnd i Guide Michelin bara genom att göra mackor måste smörgåsarna vara väldigt goda.

Julefrokosten på Aamanns startar med två vackert komponerade små smørrebröd som visar prov på kökets stil. Den ena är nätt i smaken och kommer med sill, basilikakräm och fräsch vattenkrasse på toppen. Den andra med stekt inlagd sill krönt av en äppelkräm som skapar samklang mellan det syrliga och det söta.

Aamann har skrivit en bok om snapskryddning och vi provar kanske den bästa snaps jag druckit. Den är len och sprider en förnimmelse av juliga kryddor. En hutt och in kommer en lång planka med olika röror, kött och pastejer och en korg med brödskivor så att vi runt bordet kan skapa våra egna smörrebröd, precis som på en dansk jul.

En röra på fina bitar av varmrökt lax på ett sötaktigt rågbröd med knapriga kanter – nam. Ett svep av sammetsmjuk ankleverpastej och torkade fikon över brödskivan – nam nam. En skål fylld med mörkröd råbiff, vackert dekorerad med skivade cornichons, tunna knapriga rotfruktschips, kapris och rå lök – meganam.

Ta bron över sundet och upplev dansk hygge. Innan hemfärd rekommenderas het glögg på något café och danska æbleskivor som sällan innehåller äppleskivor utan är en degboll och sylt.

Glädelig jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson, krogskribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro