ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt väg för Liberalerna – enligt partiledarkandidaterna

Sophie Tanha · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019
Det står mellan Sabuni, Pehrson och Ullenhag.

Foto: TT


Partiet har gått vilse. Väljarna har sprungit ifrån dem och trots en positiv syn på liberala värderingar har Liberalerna kommit allt längre ifrån riksdagen. Den 28 juni väljer partimedlemmarna vem av de tre partiledarkandidaterna som ska visa vägen. Metro visar vilka politiska vägar de förespråkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den breda vägen med Nyamko Sabuni

Hållbarhetsdirektören Sabuni har länge varit en profil för Liberalerna. Som integrations- och jämställdhetsminister under Reinfeldtregeringen försökte hon tidigt väcka debatten om hedersfrågor. Nyamko Sabuni beskrivs ofta av andra liberaler som just den karaktäristiska personligheten som hon själv vill se representera partiet.

LÄS MER
Experten inför partiledarvalet: Otroligt allvarlig situation

– Vi behöver förnyas och bli ett bredare parti, både när det gäller sakfrågor och personerna som leder partiet tillsammans med mig. Jag vill se fler talespersoner som tar plats i medier och blir kända profiler under kommande partiledare, som jag hoppas blir jag själv, säger hon.

Sabuni vill inte prata om vilka snedsteg som kan ligga bakom det katastrofala resultatet från SCB:s stora partisympatiundersökning, där partiet landade på 3,7 procent.

Januariavtalet, där Liberalerna och Centerpartiet gav sitt stöd till den socialdemokratiska regeringen i utbyte mot 73 sakpolitiska punkter, går däremot inte att bortse från när väljartappet ska analyseras.

I framtiden hoppas Nyamko Sabuni att Liberalerna är ett parti som kan sin egen väg, men hon vurmar ändå lite extra för sina forna allianskollegor:

– Jag önskar vi får majoritet för en alliansregering vid nästa val, men om inte får vi helt enkelt se vart våra gamla allianskamrater befinner sig om tre år. Var de står politiskt och hur vårt samarbete med Socialdemokraterna har gått de senaste åren kommer kunna vägleda oss då. Innan dess kan vi inte fatta något beslut inför 2022.

Nyamko Sabunis tre viktigaste frågor:

• Näringslivet: ”Jag vill att Liberalerna ska bli Sveriges företagsparti igen. Alla frågor kommer utgå från hur väl näringslivet fungerar, bara där kan vi få in mer pengar för välfärden”

• Integration: ”Vägen till integration kommer via näringslivet, med fler jobb som kan bryta utanförskapet och minska klyftorna”

• Klimatet: ”Inom näringslivet finns det tekniska lösningar för att minska utsläppen som också kan exporteras globalt.

Nyamko SabuniFoto: Magnus Fröderberg

Rakt fram i mitten med Johan Pehrson

Riksdagsledamoten Pehrson vill stå längst fram i ledet på vägen mot bättre opinionssiffror. Han använder termer som att ”delegera både befogenhet och ansvar” och uttrycker lust för att agera ledare.

LÄS MER
Experten om Liberalernas ras: "Driver frågor som inte har väljarstöd"

– Jag har ett tydligt öppet och inkluderande ledarskap som kan peka med hela handen när det behövs.

Trots risken att åka ur riksdagen säger Johan Pehrson att vägen tillbaka till väljarna nås genom att sakta men säkert formulera Liberalernas framtida politik:

– Jag tänkte se till att få chansen att ändra på den risken (att åka ut ur riksdagen, red. anm). Och det gör man genom ett starkt ledarskap som svarar på de frågor som medborgare har kring vart Sverige är på väg.

Pehrson har en lång partikarriär bakom sig. Han röstade nej till januariavtalet och står ofta för den mer borgerliga delen av Liberalerna, som fått rykte om sig att ge Liberalerna en lite tuffare rättspolitik bland annat. När dagens låga siffror för Liberalerna kommer på tal är det regeringssamarbetet och bristen på ledare efter Björklunds avgång som nämns som anledning.

– Jag tycker att Jan Björklund har gjort fantastiska insatser, men man måste konstatera att vi bara nådde 5,5 procent i senaste valet. Jag har kanske ett annat slags ledarskap.

Johan Pehrsons tre viktigaste frågor:

• Företagsamhet: ”Välstånd måste skapas innan välfärd kan fördelas.”

• Trygghet: ”Den ojämlika tillgången till trygghet är en av de största orättvisorna vi har. Det finns områden i Sverige där det i praktiken är andra rättsordningar som styr än den svenska, brottsligheten måste minska.”

• Klimatet: ”Vi måste leva upp till de krav som ställs på Sverige och ha ett tydligare fokus på ett hållbart klimat som tar ansvar för vår miljö.”

Johan PehrsonFoto: Magnus Fröderberg

Inga genvägar med Erik Ullenhag

Ambassadören Ullenhag söker tillbaka till partiets rötter. Väljarraset tror han beror på snabba klipp i opinioner och en jakt efter tydliga positioner i sakfrågor, vilket snarare lett till en otydlig bild av vad partiet faktiskt står för.

LÄS MER
Experten: Liberalerna måste vara tråkiga – för att ta sig ur krisen

– Jag vill bidra till att liberala väljare kan känna igen sig i partiet. Kanske lite mindre överraskande utspel och mer långsiktig politikutveckling, när du ser mig eller någon annan på tv ska du som liberal inte känna dig förvånad.

Ullenhags kampanj för partiledarposten präglas av ett ord. Han vill vara med och göra Sverige snällare.

– För mig handlar det om att fokusera på situationen för ensamma äldre och öka makten för äldre människor att välja om de vill bo kvar hemma eller på äldreboende.  Att vara snäll handlar om en skola där alla elever får möjligheterna att lyckas, säger Ullenhag.

Ullenhag och Sabuni har nästan fler likheter än skillnader. Båda har erfarenhet från posten som integrationsminister under Reinfeldt-regeringen. Båda vill se partiet som självständigt, men medan Sabuni står något närmre sina gamla allianskollegor än Ullenhag vill båda se Liberalerna som oberoende gentemot både Moderaterna och Socialdemokraterna. Efter att ha lämnat inrikespolitiken 2016 för att jobba som ambassadör i Jordanien har Ullenhag blivit besviken på det politiska klimatet.

– Jag som följt politiken lite på avstånd ser hur partiledare står och skriker på varandra i TV. Det är väldigt högt tonläge i debatten, för mig är det ganska osvenskt. Vi ledare har ett ansvar att stå upp för en politisk samtalston som kan skapa ett snällare Sverige.

Erik Ullenhags tre viktigaste frågor:

• Jobb och företagande: “Mer marknadsliberala ekonomiska reformer skapar utrymme för socialliberala reformer för frihet”

• Kunskap och skola: “Vi måste se till att skaffa möjligheter för alla elever att lyckas och komma ifrån den ojämlikhet som finns i olika skolor idag”

• Klimatet: “Vi måste ta klimatfrågan på större allvar, den är existentiell nu, på riktigt.

Erik UllenhagFoto: Magnus Fröderberg

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro